Bram Ladage Verse Patat verkoopt in zijn vestigingen voortaan friet mét schil. Het is denkbaar dat meer formulebedrijven in de sector zullen volgen. Omdat friet mèt schil duurzamer is (minder afval, minder transport) is de verwachting dat ongeschilde patat-friet een grotere vlucht zal nemen.
Bij grote bedrijven, zoals de aardappelverwerkers, worden als uitvloeisel van de zogenaamde Europese CSDR-regels steeds strengere voorwaarden gesteld aan hun stikstofuitstoot. Zo moeten zij sinds dit jaar ook de uitstoot van hun toeleveranciers verplicht in kaart brengen. Hun eigen vorderingen bij het verminderen van de uitstoot dienen ze ook te verantwoorden.
Beleid raakt kleinbedrijf
Hoewel soortgelijke verplichtingen voor het midden- en kleinbedrijf, zoals de horeca, vooralsnog beperkt zijn, krijgen kleinere bedrijven er wel mee te maken. Immers, de grotere bedrijven zullen wijzigingen aanbrengen in de productie en samenstelling van hun producten om hun doelstellingen ten aanzien van stikstofreductie te realiseren.
Friet en frikandellen
In de frituurbranche is wat dit betreft sprake van twee heel sprekende actuele voorbeelden: minder vlees in frikandellen én de patat-friet mèt schil. Dat producenten, althans een aantal van hen, juist voor deze twee maatregelen kiezen, ligt voor de hand. Immers, met de verkoop van friet en frikandellen zijn enorme volumes gemoeid. Het zet dus bij duurzaamheidsbeleid zoden aan de dijk om juist deze producten te verduurzamen.
Koks en frietambacht
Nieuw zijn aardappelproducten met schil natuurlijk niet. Zo zijn er sinds jaar en dag aardappel-wedges met schil op de markt. De laatste tien tot twaalf jaar grossieren daarnaast zowel restaurantkoks als nieuwe ambachtelijke frietzaken in patat-friet met schil. Het heeft er alle schijn van dat friet met schil de komende jaren bij frietspeciaalzaken en frituurformules verder zal opmarcheren.
Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: Aviko.