Gaat de Groningse Brander-mayonaise van Oliehoorn Engeland veroveren? Op Linkedin kondigt een Britse handelsagent aan dat Brander en andere Oliehoorn-sauzen binnenkort verkrijgbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk.
“Opwindend nieuws voor mayo-fans. Kortgeleden smaakte ik het genoegen om één van de beste mayonaises ooit te proeven. En die is binnenkort verkrijgbaar in de UK,” schrijft handelsagent Nigel Phillips op Linkedin over Oliehoorns Brander-mayo. Overigens gaat het volgens Phillips om een breed pakket aan Oliehoorn-sauzen dat in Engeland verkocht gaat worden.
Directeur Arjan Dijk van Oliehoorn tempert het enthousiasme van Phillips. Hij spreekt van marktverkennende contacten die nog niet tot concrete leveringen aan Engelse klanten hebben geleid. Overigens is Engeland niet het enige land waar Oliehoorn de blik op richt. Nadrukkelijk is ook Duitsland als potentiële markt in beeld. Dijk zegt: “Als het eerste restaurant in Engeland begint met de verkoop van Brander, dan zal ik je bellen.”
Op veler verzoek
Het zou een opmerkelijk verhaal zijn als Brander een hit wordt in Engeland. Oliehoorn bracht de Groninger mayonaise in 2013 volgens zo origineel mogelijke recept op de markt. De ambachtelijke mayonaise van Brander was daarvoor tientallen jaren een fenomeen in de Martinistad dankzij cafetaria Brander op de Grote Markt.
De cafetaria, in 1949 begonnen als automatiek elders in de Groningse binnenstad, werd na 1962 vooral dankzij de mayonaise een fenomeen met zijn vestiging aan de Grote Markt. Cafetaria Brander werd in 1980 overgenomen door horecatycoon Sjoerd Kooistra en omgeturnd naar een Febo-vestiging. Bijna een kwart eeuw na dato bracht Oliehoorn-eigenaar Wim Dijk Brander terug aan het smaakfirmament, nadat hij de familie en het recept had opgespoord.
Foto: promofoto Oliehoorn Brander-mayonaise