Opnieuw zetten deskundigen vraagtekens bij plantaardige vleesvervangers. Gangbare vleesvervangers bevatten niet zelden teveel koolhydraten en vetten, maar juist te weinig eiwitten. Nadat eerder al de Franse consumentenbond CLCV aan de bel trok, doen nu onder meer een Britse organisatie en diëtisten dit.
Omdat veel vleesvervangers onvoldoende eiwitten bevatten, stelt een Vlaamse diëtiste in het Algemeen Dagblad en andere media: “Het zijn dus veeleer aardappel- of pastavervangers dan een waardig alternatief voor vlees of vis.” Peulvruchten die vaak als vleesvervangend hoofdingrediënt worden gebruikt, bevatten in het algemeen beduidend minder eiwitten dan vlees.
Gezondheidsval
De Britisch Dietetic Association praat over de ‘vegan gezondheidsval’, meldt het AD. Volgens de beroepsvereniging en vakbond voor diëtisten denken consumenten vaak onterecht dat deze producten ook gezonder zijn dan vlees of vis. “Vegans die regelmatig sterk bewerkte vleesvervangers op het menu zetten, lopen namelijk meer risico om overgewicht of obesitas te ontwikkelen dan omnivoren met een uitgebalanceerd dieet.”
Relatief veel zout
De Consumentenbond stelde bij een producttest al vast, dat vegaburgers bovendien relatief veel zout bevatten. De organisatie schreef: “In vegaburgers zit veel zout, gemiddeld 1,4 gram. Dat is ongeveer ongeveer hetzelfde als een hamburger bevat. Het Voedingscentrum vindt dat in een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram mag zitten.” Volgens de Consumentenbond scoorden vegaburgers wel lager qua vetgehalte, maar waren er ook burgers die juist meer vet bevatten dan gehakt.
Meer eiwitten in gewone frikandel
Bij frituursnacks valt op dat plantaardige varianten inderdaad minder eiwitten bevatten. Zo bevat een populaire klassieke frikandel 13 gram eiwitten per omgerekend 100 gram, terwijl de vegavariant 6,4 gram bevat. Het vetgehalte ligt bij de vegavariant iets hoger. Daarentegen bevat de vegafrikandel wel beduidend meer vezels dan de gewone (10,1 gram tegen 1,4 gram). Het aantal kilocalorieën is ongeveer hetzelfde.
Vegakroket: minder kilocalorieën
Bij een kroket zien we ongeveer hetzelfde beeld. Waar een hardlopende vleeskroket 7,7 gram eiwitten bevat per 100 gram, is dit bij de plantaardige variant 5 gram. Het gehalte koolhydraten is ongeveer hetzelfde (18 gram voor de vleeskroket tegen 17 gram voor de vegakroket). Wel bevat de vegakroket meer suikers. Het aantal kilocalorieën per 100 gram bij de klassieke kroket is circa 225 tegen 176 bij de vegakroket. Het vetpercentage: 13 gram bij de vleeskroket en 9,4 gram bij de vegakroket (alle cijfers omgerekend naar 100 gram).