Week van de Friet: eclatante cijfers uit Vlaanderen

Actueel |
12 november 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

61 procent van de Vlamingen is al verkocht als ze denken aan frietjes of frietjes ruiken. 62 procent van de Vlamingen vindt het frituurbezoek een traditie. Volgens 68 procent van de Vlamingen moet je voor echt lekkere frieten in de frituur zijn. Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) zette ter gelegenheid van de Week van de Friet frietcijfers op een rijtje.

De vijfentwintigste editie van de Week van de Friet ging afgelopen vrijdag van start en duur nog tot en met komende vrijdag. Volgens onderzoek heeft dit jaarlijkse evenement zeker impact gehad op de Vlaamse consument. Zo krikte het de bezoekcijfers van Vlaamse frituren flink op door de jaarlijkse campagne.

“Groter dan ooit”

“Het frituurbezoek tijdens Week Van De Friet was tijdens de laatste editie hoger dan ooit,” aldus VLAM en website Vlaanderen.be. “De helft (49 procent) van de bevraagde Vlamingen gaf aan tijdens die week minstens één bezoek aan de frituur gebracht te hebben.”

Meer waardering

De waardering voor friet-eten als traditie is ook flink omhoog gegaan sinds de eerste Week van de Friet. Vond vorig jaar dus 62 procent van de Vlamingen dit een échte traditie, in 2004 gaf nog maar een kwart van de ondervraagden dit te kennen. In 2022 lag het percentage reeds op 50 procent. VLAM legt Vlamingen steevast elk jaar deze stelling voor: “Naar de frituur gaan, dat is een traditie.”

“Vlaams erfgoed”

Nog enkele cijfers. 92 procent van alle ondervraagden vindt dat frietjes van de frituur onlosmakelijk zijn verbonden met de Vlaamse eetcultuur. Vrouwen eten vaker frieten met hun handen dan mannen. De erkenning van het frietkot als Belgisch immaterieel cultureel erfgoed, is volgens maar liefst 88 procent van de bevraagde Vlamingen niet meer dan terecht.

“Gesterkt door cijfers”

Het zijn onderzoekscijfers waarnaar het Nederlands Frituurcentrum (NFC) in Veldhoven met instemming kijkt. Samen met vakvereniging ProFri hield het NFC van 2014 tot en met 2018 ook in ons land de Week van de Friet. Door gebrek aan support, kreeg de Nederlandse editie van de Nationale Week van de Friet echter na 2018 geen vervolg meer. Gesterkt door de Vlaamse cijfers, wordt gehoopt dat het in de komende jaren nog tot een doorstart zal komen.

Foto: promofoto Week van de Friet, VLAM