“We hebben veel profijt van het lidmaatschap”

Actueel, Achtergrond |
19 juli 2024 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Francy en Patrick van den Boogaard van John’s Foodstore in Horst

ProFri-Ambassadeurs van de Week

In het Noord-Limburgse dorp Horst staat John’s Foodstore. Al tien jaar zijn eigenaren Patrick en Francy van den Boogaard aangesloten bij de vakvereniging ProFri. Met name het ontmoeten en sparren met collega’s, is voor hen van toegevoegde waarde. Een kijkje in andermans cafetariakeuken levert ideeën op.

“Een mooie, simpele cafetaria maar dan wat groter.” Zo omschrijft Patrick van den Boogaard het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw Francy runt. Ze zijn de eigenaren van de frituurzaak met maar liefst 120 zitplaatsen.

Waarom zijn jullie bij de ProFri aangesloten?
“Het is een leuke en goede club. Het feit dat we al tien jaar lid zijn, zegt volgens mij genoeg.”

Wat is de toegevoegde waarde?
“Dat je andere ondernemers ontmoet waarmee je kunt sparren. Daarnaast heb je profijt van de collectieve voordelen zoals via een van de partners van ProFri voor payroll.”

Waar ontmoet je die collega’s?
“Bij bijeenkomsten. De regionale, waarbij je kunt kijken in andermans keuken, vind ik het leukst. Twee jaar geleden was er zo’n regionale bijeenkomst bij ons in de zaak. Je hebt het dan over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld de verpakkingen maar ook dingen uit de normale gang van zaken worden aangekaart.”

Wat heeft dat je gebracht?
“Tijdens die bijeenkomst hoorden we over bezorgtassen met een keramische plaat erin. We hadden toen nog geen ervaring met bezorgen en hebben die tassen gekocht.”

Jullie hebben het keurmerk ‘Goed Gefrituurd’?
“Ja. Dat hoort erbij. We doen er weinig mee. Het certificaat hangt hier in de zaak en soms krijgen we er positieve opmerkingen over van onze gasten. De tijd ontbreekt om er meer mee te doen. Dat zie je ook aan onze Facebook-pagina. Daar staan alleen wat praktische zaken op. Bijvoorbeeld wanneer we dicht zijn.”

Op maandag is de zaak gesloten?
“Sinds een jaar is dat zo. We zijn daar in de zomervakantie mee begonnen omdat we te weinig personeel hadden. Op de dinsdag gaan we pas ’s middags om half vijf open tot acht uur ’s avonds. De andere dagen zijn we langer open vanaf elf uur in de ochtend tot ’s avonds.”

Hoe bevallen die openingstijden?
“Goed. We hebben op maandag lekker een dagje voor onszelf en voor ons gezin in de vakantietijd. Vorig jaar is de cafetaria een week in de zomer dicht geweest. Dat gaan we dit jaar ook doen.”

Hebben jullie nog te maken met een personeelstekort?
“Vorig jaar hadden we hier een spandoek hangen met ‘personeel gezocht’. Dat ligt nu op zolder want sollicitaties komen weer vanzelf binnen. Onze omzet is stabiel. Het kost ook veel tijd om mensen goed in te werken. Mijn vrouw doet dat. Zij regelt alles op de werkvloer.”

Waar staat jullie cafetaria om bekend?
“Onze zaak bestaat al 26 jaar en we hebben vooral veel vaste gasten. Iedereen hier kent ons wel. In Horst zijn nog vijf cafetaria’s. Met die collega’s hebben we goed contact. Als iets op is, bellen we elkaar. Wanneer we weten wanneer onze zaak dicht is in de zomer, dan geven we dat door aan onze collega.”

Hebben jullie specialiteiten?
“We maken zelf ons zuurvlees, hete kip en frietei.”

Die zijn nog niet met ‘Goud bekroond’?
“Die vraag had ik al wel verwacht! We vinden het niet nodig om dat keurmerk aan te vragen. Deze producten verkopen goed en het kost best veel tijd om ze handmatig te maken. We hebben er geen behoefte aan om er nog meer van te verkopen. Overigens vinden we dit keurmerk wel een goed initiatief.”

John’s Foodstore

Herstraat 31
5961 GH Horst
www.johnsfoodstore.nl

  • Bestaat sinds: 1998
  • Eigenaren: Patrick en Francy van den Boogaard.
  • ProFri-lid sinds: 2014
  • Bijzonderheden: Patrick groeide op in de cafetaria maar koos eerst voor een loopbaan als bakker. Zijn vrouw Francy werkt al sinds haar zestiende in de cafetaria die eerst van de ouders van Patrick was. Op haar twintigste werd ze mede-eigenaar. Patrick stapte zes jaar later in het familiebedrijf. Tot 2020 hebben Patrick en Francy de cafetaria samen met hun (schoon)ouders gerund.
  • Specialiteiten: huisgemaakt zuurvlees, hete kip en frietei.
  • Minder in trek: slaatjes. “Dit loopt al jaren terug. We maakten eerst een kleine en een grote. Nu alleen nog kleintjes. We hebben er altijd een paar op voorraad in de koelcel en zodra ze op zijn, maken we nieuwe.”
  • Producten die in de lift zitten: vegetarisch. “Er zijn ook steeds meer vegetarische snacks te koop.”

John’s Foodstore in Horst | De Nationale Smulgids

Tekst: Bianca Roemaat. Foto’s: ProFri en John’s Foodstore.

Meer over