Wat is Groningen zonder eierbaltesten?

Actueel |
19 feb 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

In Groningen gooiden ze er nog maar eens een eierballentest tegenaan. Per slot van rekening is de gepaneerde snack als eerste frituursnack erkend als immaterieel erfgoed. De eerste eierballentest van het jaar komt op het conto van nieuwsplatform Sikkom.nl.

Sinds 2015 worden in Groningen volop eierballen getest. Het HanzeMag, studentenmagazine van de Hanzehogeschool, begon ermee. Vermoedelijk is in april de 2025-editie. Daarnaast waren er tussendoor eierballentesten in het kader van het zogenaamde Eierballen Festival, maar dat beleefde alleen in 2017 en 2018 twee edities. Sikkom nam dus onlangs ook de proef maar eens op de som.

Uit eigen keuken

Het platform testte eierballen die bij voorkeur door de verkopers in hun eigen keuken worden gemaakt. Bovendien ging de redactie alleen proeven bij adresjes die bij eerdere competities hoge ogen gooiden. Zo doende ging Sikkom langs bij Cafetaria Koning, De Hoek, Cafetaria Kerklaan, Eetcounter Lohman, Restaria Zuid en Friet van Piet.

Winnaar krijgt een 9

De criteria waarop werd beoordeeld: knapperigheid, smaak van de ragout, hoe hard het ei gekookt is en of die goed warm is. De keuze viel op de eierbal die al meer dan eens in de prijzen viel: de eierbal van Cafetaria Koning in Groningen. De snack werd beloond met het rapportcijfer 9. De familie Koning verkocht de zaak twee jaar geleden na tientallen jaren trouwe dienst. Maar de opvolgers doen het dus altijd nog uitstekend, aldus Sikkom.

Met Goud Bekroond

De eierbal van Restaria Zuid in Groningen-Helpman, ook al een oud adresje, deed volgens het proefpanel niet veel onder voor de ei-snack van Koning. De eierbal van Zuid werd beloond met een 8,5. Ook de smulinspecteurs van het Nederlands Frituurcentrum (NFC) kwamen al eens proeven bij Restaria Zuid. De eierballen kregen jaren geleden dan ook het keurmerk Met Goud Bekroond van het NFC.

Foto: Groningse eierballen met kerrieragout, archieffoto UZM

Meer over