Aanhoudende droogte stelt telers van frietaardappelen al vroeg in het seizoen voor problemen. Niet alleen beperkt het de groei van pas gepote aardappelen, zoals de frietpieper de Agria, maar ook bemoeilijkt de droge, harde grond de poot van meer aardappelen.
De Agria, nog altijd één van de populairste frietaardappelen, gaat doorgaans in april de grond in. Met de oogst vanaf juli en augustus is het een zogenaamd middelvroeg frietras.
In enkele delen van ons land is in maart al gestart met het poten van frietaardappelen en ging onder meer de Innovator de grond in. Dit wordt wel de fastfoodaardappel genoemd: vanwege zijn rechthoekige vorm lenen Innovators zich goed voor lange dunne frietjes in Amerikaanse quick service restaurants.
Tegenvallende oogst?
Aardappelboeren moeten, voordat ze nieuwe aardappelen poten, in grote delen van ons land hun grond besproeien. Maar in enkele regio’s in Nederland geldt inmiddels een beregeningsverbod. Nu al zijn er deskundigen die taxeren dat we rekening moeten houden met een tegenvallende oogst. Speculanten sorteren hierop reeds voor: er is sprake van een stijgende aardappelprijs op de termijnmarkten.
800 miljoen kilo friet
In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 3,2 miljoen ton aardappelen geoogst voor consumptie bij bijna 7000 telers. Ongeveer de helft daarvan is bestemd voor de productie van friet en aanverwante producten. Dat is dus ongeveer 1,6 miljard kilo, na verwerking goed voor circa 800 miljoen kilo friet voor ons eigen land en exportmarkten.