
VPRO-journalist Elja Looijestijn maakte de reportage “Mysterie van de lachende frietzak”. Voor de podcast ging zij op zoek naar de herkomst van Jan Patat. Het bekende cafetaria-stoepbord van het frietmannetje groeide online uit tot een soort cultfiguur. Maar zelfs kenners weten niet waar hij vandaan komt.
Looijestijn sprak met importeurs, groothandels, mensen op de straat en snackbarhouders. Ook ging ze te rade bij Jacco Eikenaar uit Tilburg. Eikenaar is een groot fan van friet en de frituurcultuur. Hij heeft zelfs een tattoo van het frietmannetje.
Eikenaar deed vier jaar geleden via Frituurwereld.nl een oproep omdat hij meer wilde weten over Jan Patat. De oproep leverde weinig reacties op.
Jan Patat als kunst
Het stoepbord Jan Patat vormde niet alleen een inspiratiebron voor fotografen, van wie foto’s worden geplaatst op websites als Crackfriet.nl. Ook een enkele kunstenaar ging met het stoepbeeld aan de slag. Zo studeerde kunstenares Sietske Zandbergen af op een eigen interpretatie van Jan Patat.
In de lange podcast passeert ook ProFri-directeur Ubel Zuiderveld onder zijn alias fritoricus Ubelski de revue. Beluisteren: podcast Het mysterie van de lachende frietzak. Een achtergrondverhaal van de maakster lees je hier.
De podcast wordt ingeleid met een relaas over het patatje oorlog. Ook komen andere aspecten van onze vaderlandse frituurcultuur aan bod.
Foto: reclamebeeld Jan Patat