Voorpretkroket: de croquette in cijfers

Actueel |
3 oktober 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
250 kilo, archieffoto Van Dobben

Zondag 9 oktober is het Nationale Krokettendag. Frituurwereld neemt alvast een gloeiend hete hap uit de voorpretkroket met enkele cijfers uit de wereld van de kroket ofwel croquette.

door Ubel Zuiderveld

1863

Van Dale’s woordenboek dateert het debuut van het woord croquette in de Nederlandse taal op het jaar 1863. De croquette verscheen echter al vele tientallen jaren daarvoor in Franse kookboeken.

De Haagse slager Dungelmann claimt dat het bedrijf reeds in 1861 zijn eerste croquette maakte. Dat kan, maar in advertenties van de slager komt de kroket de eerste decennia helemaal niet voor. De oudste advertenties van andere kroketverkopers in ons land stammen uit 1866.

60.000

Cafetaria’s, supermarkten, cafés, restaurants, strandpaviljoens, kantines en tankstations. Maar natuurlijk ook attractieparken, speeltuinen, theaters en festivals. Volgens opgave van één van ’s lands krokettenmakers wordt de kroket in ons kleine land op ongeveer 60.000 plekken verkocht.

300.000.000

Nog altijd worden jaarlijks in ons land ongeveer 300 miljoen kroketten verkocht, warme en ijskoude. Want veel diepgevroren kroketten voor de frituur of luchtoven thuis worden via supermarkten verkocht. Over het aandeel van foodservice en horeca, circuleren verschillende cijfers. Het zou gaan om circa 150 miljoen horecakroketten, waarvan er naar schatting 60 tot 90 miljoen via de frituurspeciaalzaken worden verkocht.

250

De kroket was verschillende keren de inzet van recordpogingen. Voor zover bekend frituurde Van Dobben vijftien jaar geleden de grootste croquette ooit. Hij was anderhalve meter lang en woog 250 kilo schoon aan de haak. In de fabriek werd deze megakroket 55 minuten gebakken in 1200 liter frituurolie. De megakroket had destijds niet te klagen over aandacht in de media.

1900

Croquet was ooit een Olympische sport. Croquet is een balspel waarbij spelers met een slaghamer ballen door een poortje moeten slaan. Veel mensen spelen het spel nog wel eens tijdens vakanties. In 1900 stond croquet op het programma van de Olympische Spelen. Alle zeven croquetmedailles werden gewonnen door Franse croquetspelers. Het woord croquet is afgeleid van haak/poortje, onze croquette stamt van ‘croquer’ ofwel ‘kraken’.