“Vlees van racepaarden illegaal verwerkt in snacks”

Actueel |
18 juni 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Vlees van Ierse en Britse racepaarden komt op illegale wijze terecht in Nederlandse vleessnacks voor de horeca. Dit stelt de Nederlandse organisatie House of Animals. Formeel is het gebruik van dit paardenvlees verboden. Volgens House of Animals worden documenten vervalst, zodat het vlees van de racepaarden toch in de vleesindustrie belandt.

De dierenorganisatie deed onderzoek samen met een Iers televisieprogramma. Het is niet de eerste keer dat het gebruik van paadenvlees in Nederlandse snacks aan de orde wordt gesteld. Vaak ging het hierbij om paardenvlees uit Zuid-Amerika. Maar dit keer is dus vlees van voormalige sportpaarden uit Ierland en Engeland aan de orde.

“Paardenpaspoorten vervalst”

Volgens de onderzoekers worden het paspoort en de microchips met informatie over de paarden vervalst. Daarna gaan de dieren onder slechte omstandigheden op transport naar andere Europese landen. Op het vasteland van Europa worden de paarden vervolgens geslacht.

Omdat de sportpaarden de nodige medicatie krijgen om in races te kunnen lopen, mag het vlees niet worden geconsumeerd. Maar dit gebeurt dus volgens House of Animals toch. Een bij naam genoemde malafide Nederlandse paardenhandelaar én een slachterij zouden hierbij een rol spelen.

“Vraagtekens bij rol NVWA”

House of Animals zet vraagtekens bij de rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een woordvoerder van de organisatie zegt hierover: “Hoe is het mogelijk dat NVWA niet beter heeft gecontroleerd bij het slachthuis? En waarom worden de transporten van paarden uit Ierland en het Verenigd Koninkrijk niet beter gecontroleerd? Er ligt hier voor de toezichthouder een drievoudig mandaat: handhaving van dierenwelzijn, fraudebestrijding én de Nederlandse en Europese voedselveiligheid garanderen.”

“Gegarandeerd paardenvleesvrij”

Eerdere berichten over slechte omstandigheden rond paardenvlees hebben de snackbranche de afgelopen jaren niet onberoerd gelaten. Zo zijn er individuele cafetaria’s en cafetariaformules die expliciet aan hun klanten laten weten dat ze géén snacks met paardenvlees verkopen.

Vroeger was het gebruik van paardenvlees trouwens vrij algemeen in de snackbranche. Het werd onder meer gebruikt ter versteviging van frikandellen en in gerechten als friet zuurvlees.

Foto: beeld uit vleesindustrie, iStock Dragos Cojocari.