De laatste tien jaar zijn Nederlanders gemiddeld per persoon elk jaar een halve kilo minder vlees gaan eten. Ofwel vijf kilo minder in tien jaar. Veganisme en vegetarisme groeien gestaag, terwijl het aantal onbewuste vleesminderaars (flexitariërs) sterk toeneemt. Vooral hierdoor daalde de vleesconsumptie.
Nederlanders eten nu per persoon per jaar ongeveer 75,4 kilo vlees. Het eten van runden varkensvlees nam af, terwijl de kipconsumptie groeide. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar TNS voor HelloFresh. In de cijfers van Kantar TNS komt ook naar voren dat 45 van de honderd Nederlanders nog dagelijks vlees eten. Bijna vier op de tien vleesetende Nederlanders zien geen voordelen van “vleesminderen”, aldus Kantar TNS. Kipfilet, biefstuk en rundergehakt worden het meest gekocht.
Bij de categorie “rundergehakt” horen ook de hamburgers (hoewel er soms ook ander vlees in zit). Uit eerder onderzoek van GfK blijkt dat we in Nederland 25 hamburgers per jaar per persoon eten; ongeveer 400 miljoen totaal. De helft hiervan eten we in Nederland buiten de deur, dus onder meer bij cafetaria’s en fastfoodbedrijven.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 6 – Winter 2017-18