Samen met vier andere Europese landen, heeft Nederland een begin gemaakt met een verbod op PFAS. PFAS is de afkorting en verzamelnaam van per- and polyfluoroalkyl substances, kunstmatige chemische stoffen. Een verbod op PFAS zal op termijn ook de horeca raken.
PFAS worden niet alleen veel toegepast in kleding, cosmetica en pannen (anti-aanbaklaag) maar zitten daarnaast in veel voedselverpakkingen. Ze worden veel gebruikt in voedselverpakkingen als dun glad laagje om vocht en vet af te stoten. Dergelijke laagjes zitten onder meer in pizzadozen, bamidoosjes en drinkbekers, maar ook in sommige friet- en snackzakken die in cafetaria’s worden gebruikt.
Vijf landen, waaronder dus Nederland, hebben vorige week bij ECHA, het Europese chemicaliënbureau, een verzoek ingediend om te komen tot een verbod van PFAS. Ons land en de andere vier landen stellen voor om alle ongeveer zesduizend PFAS-soorten in één keer te verbieden.
Verbod voor 2025
Het bureau gaat bekijken of het wenselijk is uitzonderingen te maken voor bepaalde PFAS-toepassingen die als zeer noodzakelijk worden beschouwd. Vervolgens moet Europa zich nog over het verbodsvoorstel buiten. De verwachting is dat volgend jaar het verbod in de Europese commissie en het Europees parlement kan worden behandeld en PFAS nog voor 2025 verboden zou kunnen worden.
PFAS kwam de afgelopen jaren op de agenda, omdat steeds duidelijker wordt dat deze fijne stof niet afbreekt in de natuur. Ze hoopt zich op in het milieu en grondwater en indirect dus ook in de voedselketen en het menselijk lichaam. Voor de PFAS-soorten PFOA (een stof die ook in verpakkingen wordt gebruikt) en PFOS (onder meer gebruikt in regenkleding) gelden al restricties.
Punt van zorg
De Amerikaanse deskundige Gretta Goldenman sprak nog kortgeleden haar verontrusting uit in een vakblad voor de verpakkingsbranche: “PFAS in voedselverpakkingen zijn een bijzonder punt van zorg. Ze kunnen ervoor zorgen dat PFAS wordt overgedragen op voedsel en daardoor kunnen bijdragen aan de blootstelling van de mens.”