De trend richting veganisme en het gebruik van meer groenten maakte het afgelopen jaar snel opgang in de vaderlandse restaurants. Ook het aantal snackbarconcepten met een veganistische insteek groeit, vooral in Amsterdam, zienderogen. Dit blijkt uit een analyse van 100 nieuwe eetgelegenheden.
Foodservice Watcher (FSW) onderzocht restaurants die in 2018 hun deuren openden. In dit onderzoek stelt FSW onder meer vast: “Termen als veganistisch, biologisch en plant-based komen veel voor. Daarnaast troffen we bij de nieuwe eetgelegenheden omschrijvingen aan als sustainable eating, vegan junkfood en fast flexitarian food.” De meest genoemde kernproducten bij de 100 nieuwe restaurants waren: salades (15 keer genoemd), burgers (8), oesters (8), sandwiches (8), pizza (7), tosti’s/toast (6) en humus (5). Het aantal veganistische snackconcepten is duidelijke groeiend. Zo opende de reeds langer bestaande formule SNCKBR (eigenzinnige variatie op populaire gerechten zoals de Kapsalon) een geheel veganistische zaak in Utrecht. De Vegan junkfood Bar ofwel VJFB opent in Amsterdam zijn vierde vestiging. Op het menu staan onder meer veganistische burgersandwiches, bitterballen, shoarma en salades. Een apart segment op de kaart zijn de zogenaamde Freak Fries, friet met veganistische toppings. ProVeg Nederland zette de veganisme-vriendelijkste “snelle” formules op een rij. New York Pizza eindigde op de eerste plek. Verhage staat elfde. Bram Ladage, Family, Febo, Foodmaster, Kwalitaria en Snackpoint staan een paar plekken lager.
Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 11 – Voorjaar 2019