“Veel horecaondernemers verdienen minder dan minimumloon”

Actueel |
2 juli 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Ondanks een omzetgroei van bijna 14 procent, zag ruim 54 procent van de horecabedrijven zijn winstgevendheid in 2023 (verder) dalen. Dit beeld schetst accountantsorganisatie SRA in zijn pas verschenen jaaroverzicht Branches in Zicht.

Bij ruim 30 procent van de horeca was de winstdaling vorig jaar bovendien fors. Bij deze bedrijven daalde de winstgevendheid namelijk met 50 procent of meer. De SRA baseert haar jaarlijkse rapport op jaarrekeningen van horecabedrijven en andere ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.

Dat de omzet in 2023 steeg, mag trouwens geen verwondering wekken. Immers: de horeca verhoogt zijn prijzen vanwege allerlei gestegen lasten. Vooral de salariskosten namen vorig jaar opnieuw fors toe.

Onder het minimum

Zelf kampen de ondernemers inmiddels met teruglopende lonen. De laatste zogenaamde Kleinbedrijf Index van ONL, Qredits en de Hogeschool Utrecht wees uit, dat een fors deel van de horecaondernemers qua inkomen onder het sociaal minimum zit. “35 procent van de ondernemers betaalt zichzelf onder het minimumloon uit,” aldus de Kleinbedrijf Index.

De horeca scoort bovendien hoog op de zogenaamde stakingsindex. Voor het midden- en kleinbedrijf ligt die gemiddeld op 3,7 procent. “De horeca wijkt in negatieve zin sterk af van dit cijfer,” aldus de Kleinbedrijf Index. “Bijna tien procent van de horeca verwacht een bedrijfssluiting binnen zes maanden.” In de meeste gevallen is sprake van een corona-erfenis zoals schulden door uitgestelde betaling van belasting en andere zaken.

“Verborgen armoede”

Verder meldt de Kleinbedrijf Index: “In de horeca kan de meerderheid van de ondernemers de rekeningen niet op tijd betalen. Er heerst veel verborgen armoede in de horeca en detailhandel. Een derde van de ondernemers keert zichzelf een loon uit onder bijstandsniveau. Ook is bij een kwart van de ondernemers de stressscore dusdanig hoog dat zij kampen met burn-out verschijnselen.”

“Extra vet op botten”

ONL-voorman Erik Ziengs bepleit bij politiek Den Haag: “Geef de levensvatbare horeca en detailhandel deze zomer de ruimte om wat extra vet op de botten te krijgen voor het afbetalen van coronaschulden bij de Belastingdienst of het aanpassen van de afbetalingsregeling.” Het pleidooi heeft de steun van ProFri, want de vakvereniging is partner van Ondernemend Nederland (ONL).

Foto: Shutterstock, Chaay Tee