De ijsmixen voor schepijs zijn prima in orde, maar bij softijs worden (nog altijd) veel afwijkingen gevonden. Dit blijkt uit onderzoek van hygiënebureau Houwers Groep. Het bedrijf onderzocht van april tot en met juli de bacteriologische gesteldheid van 300 monsters schep- en softijsmixen bij ijssalons, cafetaria’s en andere ijsverkopers. Ruim vier van elke tien softijsmonsters waren niet in orde.
Houwers Groep schrijft: “De uitslag van het softijsonderzoek gaf aan dat er meer aandacht nodig is voor een optimale reiniging en desinfectie. Maar liefst 44 procent van de monsters scoorden boven de wettelijke norm.” Eén op de vijf softijsmonsters gaf zelfs extreem hoge gehaltes enterobacteriën te zien, een verzameling micro-organismen waartoe ook salmonella en E. coli behoren.
“Dit is een indicator voor hygiëne en de mogelijke aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën,” aldus Houwers Groep. “Mogelijk komt het door de lastige start van het seizoen. Het viel op dat het soms langer dan tien dagen geleden was dat de machine gereinigd was. Om elk onderdeel te bereiken, moet de machine zorgvuldig gedemonteerd worden.”
Bij schepijs voldeden juist alle monsters die genomen waren aan de richtwaardes. Houwers Groep: “Conclusie: de consument krijgt bij alle onderzochte locaties schepijs van een prima bacteriologische kwaliteit aangeboden.”
Houwers Groep geeft verkopers van softijs en milkshakes de volgende aanbevelingen mee:
1. Begin de dag schoon
“Begin de dag altijd met een gereinigde, gedesinfecteerde en doorgespoelde softijsmachine die visueel schoon is. Controleer bij zelfpasteuriserende machines of het pasteurisatieproces goed is verlopen. Raak de tapmond nooit met de handen aan. Verwijder de eerste portie softijs of milkshake als de machine enige tijd niet is gebruikt en deponeer dit in de afvalbak. Zorg dat de temperatuur van het systeem 7 graden celcius of kouder is. Dagelijks of vaker de rand van het reservoir, de onderkant van het deksel, en de tapmond goed reinigen en desinfecteren.”
2. Medewerker móet machine kennen
“Goed reinigen, desinfecteren en, niet vergeten, goed naspoelen, moeten écht op vaste momenten gebeuren. De medewerker móet de machine goed kennen, het apparaat moet gedemonteerd worden. Dit kost tijd.”
3. Elke zes weken demonteren
“Haal minstens eenmaal in de zes weken de (soft)ijs- en milkshakemachine geheel uit elkaar. Alle demonteerbare onderdelen, slangen, sluitingen en dergelijke moeten gezien het grote hygiënebelang goed gereinigd en gedesinfecteerd worden om bacteriën te verwijderen. Zorg dat de machine goed is gereinigd, gedesinfecteerd en doorgespoeld.”
4. Een veilig softijsje maken
“Er zijn professionele softijsmachines verkrijgbaar, waarin de mix bereid kan worden, meestal met de voorziening van automatische pasteurisatie in het reservoir, met mogelijkheden om de juiste temperatuur te beheersen. Softijs kwam voorheen weleens negatief in de publiciteit. Omdat het vaak teveel ongewenste bacteriën bevatte. Tegenwoordig kun je met goede machines, de juiste ondersteuning, een duidelijke hygiënecode en goede cursussen een veilig en smakelijk softijsje maken.”