Van Rooij op BNR: ‘Zonder steun gaan horecabedrijven bij bosjes omvallen’

Actueel |
22 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frans van Rooij

Een cafetariaondernemer met vier vestigingen betaalt 35.000 euro per maand meer. “Hij gaat een half miljoen euro meer aan energiekosten betalen per jaar. Bedrijven gaan bij bosjes omvallen.” Dit zei Frans van Rooij namens de Horeca Alliantie vanochtend op BNR Nieuwsradio.

“Een evenementencateraar met enkele locaties gaat van 250.000 euro naar een miljoen aan energielasten,” was een ander voorbeeld dat Van Rooij, tevens directeur van ProFri, aanvoerde in de uitzending. Hij lichtte toe waarom de Horeca Alliantie vanaf vandaag een Horeca In Nood-nummer heeft ingesteld. De horecakoepel verzamelt hiermee persoonlijke verhalen van ondernemers over energiestress, die zullen worden gepubliceerd en aangeboden aan politiek Den Haag.

album-art
00:00

“We komen in de kou te zitten”

Van Rooij ging ook in op de weerzin bij de minister van financiën Sigrid Kaag om ‘energie-intensieve MKB-bedrijven’ te steunen. Althans, op het ministerie circuleert de opinie dat deze bedrijven gewoon failliet mogen gaan. “Ik denk dat we in de kou komen te staan. Financiën lijkt helemaal niet bereid om het MKB te steunen.”

Contouren van steunplannen

Op dit moment circuleren desondanks plannen om toch een regeling voor het energie-intensieve MKB te treffen. Het hangt van de Tweede Kamer af of die er komt. Het zou gaan om een vergoeding van maximaal 30 procent van de gestegen energieprijzen met een plafond van 50.000 euro.

Dan nog zouden veel horecabedrijven zelf een enorm deel van de kostenstijgingen moeten opvangen. Voor onder meer bakkerijen zou wellicht iets extra’s worden gedaan. Of dit ook geldt voor cafetaria’s is onduidelijk. Gesproken wordt over een steunpakket van totaal maximaal 2 miljard euro.

“Geen spek op de ribben”

“Ook al weet ik dat het moeilijk is om een regeling te treffen, de horeca heeft steun nodig om de klap op te vangen,” aldus Van Rooij op BNR. “De branche heeft geen spek meer op de ribben,” zegt hij, ook verwijzend naar de coronaperiode. Het later terugbetalen van coronasteun en belastingschulden (van vijf naar zeven jaar) is volgens hem een lachertje. “Dat kan onder de huidige omstandigheden helemáál niet. Horecaondernemers hebben trouwens tijdens de lockdowns de salarissen voor het grootste deel uit eigen zak betaald.”