Vele honderden horecabedrijven komen binnen afzienbare tijd in de problemen. Dit voorspelt het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK) in de media. Veel bedrijven hebben namelijk nog niets terugbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst.
Het Algemeen Dagblad stelt in een publicatie dat “bijltjesdag” met rasse schreden nadert. Maar niet alleen uitgestelde btw en andere belastingbetalingen uit de coronatijd vormen een probleem. Ook hebben veel horecabedrijven hun definitieve cijfers voor de NOW-steun voor werknemers nog niet ingediend. Op grond van deze cijfers wordt bepaald of bedrijven nog NOW moeten terugbetalen.
Andere achterstanden
Daarnaast kampt een deel van de horeca met andere achterstanden die tijdens de coronajaren zijn ontstaan, zoals uitgestelde huurbetalingen. In oktober vorig jaar is de Belastingdienst begonnen met het incasseren van achterstallige premies en belastingen. De komende maanden gaan aanmaningen de deur uit.
Volgens het IMK is bij veel ondernemers sprake van ontkenning en zelfs een stress-syndroom. IMK-directeur Michiel Hordijk zegt hierover in Algemeen Dagblad: “Ondernemers weten dat het einde nadert. Als ze niet reageren krijgen ze in mei opnieuw een brief en in juni is het over en uit.” Potentieel gaat het om ettelijke tienduizenden ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, waaronder duizenden winkels en horecabedrijven. Soms bedragen de achterstallige betalingen ettelijke tienduizenden euro’s, in andere gevallen enkele duizenden euro’s.
Marktsituatie speelt parten
Terugbetaling wordt bemoeilijkt door de huidige marktsituatie. De sterk gestegen inkoopprijzen voor onder meer de groothandel, energie en salarissen zijn door veel horecabedrijven maar mondjesmaat doorberekend in de verkoopprijzen. Dit betekent per saldo dat er minder winst overblijft en dus ook de financiële middelen vaak ontbreken om openstaande schulden in te lossen.
Het IMK roept ondernemers op om niet langer weg te kijken, maar hun eigen situatie onder ogen te zien. Alleen dan kunnen ondernemers de grip op hun bedrijf terugkrijgen.