Oude snackbars sluiten de deuren, veel specialiteiten die gemaakt werden volgens een lokaal familierecept verdwenen. Maar de gebroeders Harmen en Meindert Meun op Urk, beiden zestigers, vonden net bijtijds opvolgers. Dus blijven hun ambachtelijke bamibal, milkshake rum en andere smaakmakers bestaan.
“Op Urk komt na 34 jaar een einde aan cafetaria Gebr. Meun ofwel Gebroeders Meun. Broers Meindert en Harmen Meun verkopen hun pand. De Meuns waren lokaal bekend vanwege hun satésaus en gegrilde kippen, waarvan er wekelijks 180 werden verkocht.” Dat meldde Frituurwereld dit voorjaar. Te elfder ure meldden zich echter toch kopers van Gebr. Meun.
“Begrip op Urk”
“Een begrip op ons mooie Urk,” aldus cafetaria Gebr. Meun op Facebook. Het duo Steven Koffeman en Kornelis Ekkelenkamp zijn de opvolgers van broers Meindert en Harmen. “Met een mix van dankbaarheid en toch wel een beetje emoties (al zeggen ze dit niet) dragen zij hun levenswerk over.”
Ambachtelijke milkshakes
Hiermee blijven ook Meuns ambachtelijke bamiballen met eigen satésaus behouden voor Urk. Maar dat zijn niet de enige Urker snackspecialiteiten die gewoon nog over de toonbank zullen gaan. Het geldt ook voor de gegrilde kip. Gebr. Meun maakte bovendien nog altijd handmatig zijn milkshakes, zoals de bekende milkshake met rumsmaak (overigens zonder alcohol).
Tegen Omroep Flevoland laten de nieuwe eigenaars weten dat ze onder het toeziend oog van hun voorgangers uitputtend hebben geoefend met het maken van de fameuze bamiballen. De smaken van vroeger blijven dus, maar wel gaat de zaak in januari 2025 een maand lang dicht voor een verbouwing.
Foto: Gebr. Meun geflankeerd door hun opvolgers, foto Facebook Gebr. Meun.