UBO – REGISTRATIEPLICHT

Achtergrond |
6 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Sinds 27 september 2020 zijn ondernemingen, waaronder verenigingen en stichtingen, verplicht om eigenaren of personen die zeggenschap hebben in een zogeheten UBO-register in te schrijven. Dit is het gevolg van Europese regels. De EU wil op deze manier witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegen gaan.

Wat is een UBO?

UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’ (‘de uiteindelijke belanghebbende’). Een UBO is dus een natuurlijk persoon die de uiteindelijke eigenaar is of het uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging (een zogeheten juridische entiteit). Een persoon wordt als UBO gezien wanneer hij of zij direct of indirect:

  • Meer dan 25 procent gerechtigd is tot het vermogen;
  • Meer dan 25 procent van de stemmen kan uitoefenen bij besluitvormingen;
  • Anderszins feitelijke (overheersende) zeggenschap kan uitoefenen.

Wanneer er geen natuurlijk persoon is die voldoet aan de bovenstaande criteria moet er een pseudo-UBO worden aangewezen. Er moet dus per organisatie altijd iemand worden geregistreerd.

Registreren

Nieuwe opgerichte entiteiten (verenigingen, stichtingen of ondernemingen) worden meteen bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel ook ingeschreven in het UBO-register. Bestaande entiteiten hebben tot 26 maart 2022 de tijd om hun UBO te registreren bij de KvK. Het bestuur is hier verantwoordelijk voor.

Registreren kan online via het portal van de KvK, per post via een formulier of via een notaris. De boete voor het niet registreren van een UBO bedraagt maximaal €20.750,-.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over de UBO-regeling? Meer informatie kun je vinden op de website van de KvK en/of de website van de Rijksoverheid.