Ubel Zuiderveld directeur van vakvereniging ProFri

Actueel |
7 mrt 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Ervaren frituurdeskundige bepaalt met bestuur koers richting 2030 

Ubel Zuiderveld (62) wordt per 15 maart aanstaande directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Samen met het ProFri-bestuur geeft hij uitvoering aan de speerpunten van de vakvereniging voor de komende jaren. Hierbij vormen de oorspronkelijke ProFri-uitgangspunten op het gebied van bakmanschap en imagoverbetering de basis.

Zuiderveld zal de functie van directeur in deeltijd vervullen. Hij treedt aan in een turbulente tijd binnen de branche van cafetaria’s, snackbars en andere friet- en frituurspeciaalzaken. “Het is een roerige tijd voor onze branche. Wat we op basis van landelijke rapporten al jaren vrezen, wordt steeds tastbaarder. Namelijk, onze bereidingsmethode is speelbal van de politiek geworden,” zegt bestuurslid Marcel van Veen, verwijzend naar een voorgenomen frituurverbod in Almere.

Manager en spreekbuis

De nieuwe directeur moet ProFri door een uitdagende tijd loodsen als voorman en spreekbuis. Zuiderveld is van huis uit journalist. Hij ontwikkelde zich tot frituurdeskundige. Sinds 1991 schrijft Zuiderveld over het frituurvak voor vakbladen, trendrapporten en boeken. Het directeurschap combineert hij onder meer met het hoofdredacteurschap van Frituurwereld.nl, een uitgave van het Nederlands Frituurcentrum (NFC). Voor ProFri verzorgde hij al langer de communicatie.

Ook is Zuiderveld op TikTok en Instagram actief onder het pseudoniem ‘fritoricus Ubelski’. Managementervaring deed hij op als hoofdredacteur van vakbladen en als directeur-eigenaar van een uitgeverij. Bestuurslid Van Veen: “We hebben er vertrouwen in dat hij met ons bestuur op solide wijze inhoud geeft aan ProFri richting 2030.”

Kantoor naar Eindhoven

Tot eind januari was oud-cafetariahoudster Alide van Toor bezoldigd voorzitter van ProFri. Nadat ze de verzelfstandiging van ProFri in gang zette, onder meer resulterend in een verhuizing van Veldhoven naar Eindhoven, zette zij een punt achter haar voorzitterschap.

Van oudsher zat ProFri onderdak bij het Nederlands Frituurcentrum (NFC) in Veldhoven, het bedrijf dat taken voor ProFri uitvoert. De ontvlechting was noodzakelijk omdat NFC-eigenaar Frans van Rooij, initiatiefnemer van ProFri, eind 2023 een stap terug deed.

Credits foto: ProFri door Koen Verheijden