Turkije wil döner beschermen in Europese Unie

Actueel |
14 augustus 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Pogingen van Turkije om de soortnaam döner Europees te beschermen, stuiten binnen de Europese Unie op bezwaren van onder meer Duitsland, Nederland, België, Hongarije en Frankrijk.

In april van dit jaar diende Turkije de aanvraag in voor de Europese lijst van traditionele specialiteiten. Op deze lijst staat sinds vorig jaar bijvoorbeeld ook de Limburgse vlaai als erkend streekproduct.

In de aanvraag stelt Turkije dat een vleesgerecht alleen döner zou mogen worden genoemd als sprake is van een gerecht met vlees van runderen van zestien maanden en ouder of vlees van schapen van zes maanden en ouder.

Nederlandse döner

Het zou betekenen dat veel döner die in Nederland wordt verkocht, zich geen döner meer mag noemen. In ons land is namelijk toenemend sprake van samengesteld dönervlees met onder meer kippenvlees. In een grijzer verleden, toen in Nederland nog overwegend de naam shoarma werd gebruikt, was zelfs sprake van varkensvlees, hoewel veel zaken voor fijnproevers wel döner van schapen- en/of lamsvlees verkochten.

Kalfsvlees

De döner-bescherming die de Turkse overheid heeft aangevraagd, stuit nu echter vooral op bezwaren uit de kalverensector. In West-Europa, met name in Nederland en Duitsland, zit namelijk ook rundvlees in döner van kalveren die jonger zijn dan een jaar. Ook de Nederlandse organisatie COV heeft daarom bezwaar aangetekend tegen een eventuele erkenning.

Oorsprong döner kebab

Het is onbetwistbaar dat döner kebab op een verticaal spit een gerecht is dat al eeuwenlang wordt bereid in oosterse landen en mogelijk een Turkse oorsprong heeft. Met name in Berlijn, en later in de rest van Duitsland, werd döner dankzij de grote Turkse populatie in de tweede helft van de vorige eeuw populair volksvoedsel. De Europese Commissie zal op z’n vroegst in de loop van volgend jaar een definitief besluit nemen over de aanvraag van Turkije.

Foto: Shutterstock, Tayfun Yaman

Meer over