12 tips voor een stralend terrasseizoen

Actueel, Achtergrond |
13 april 2023 |
Leestijd ± 3 tot 5 minuten
Foto door Happy Frites Ransdaal.

Met Pasen brak even de zon door, maar regende het ook weer snel pijpenstelen. Zonnige dagen laten lang op zich wachten dit jaar, maar ze komen vast en zeker nog. Daarom serveert Frituurwereld 12 terrastips.

In vijftien jaar groeide het aantal frituurspeciaalzaken met zitplaatsen buiten fors. In 1991 had nog niet de helft van de cafetaria’s een terras. Vijftien jaar later was dit percentage gestegen naar liefst 72 procent. Cijfers van na 2006 kennen we niet. Maar aangenomen mag worden dat ongeveer driekwart van de frituurzaken over een terras beschikt, al is het misschien soms klein.

1. Terras heeft stopkracht

Hoe je het ook wendt of keert: een terras heeft stopkracht. Dat wil zeggen: potentiële gasten zien dankzij parasols, meubilair en andere aankleding uw bedrijf al van verre. Een fraai terras dat goed past bij de rest van jouw huisstijl heeft trekkracht. Om de herkenbaarheid van jouw bedrijf te vergroten, doe je er dus goed aan het toch buiten te zetten als het weer in het seizoen een dagje wat minder is.

2. Alternatieve frisjes en hapjes

De borrelplank en andere kleine hapjes zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een enorme terrashit. Frituurders kunnen er hun voordeel mee doen. Maar je kan en mag niet vergeten dat een groeiende groep Nederlanders altijd of regelmatig vleesloos eet. Verder zijn eigentijdse drankjes en sapjes populair. De animo voor (kant-en-klare) cocktails is groot, zowel met als zonder alcohol (mocktails). In elk geval mogen cola, ijsthee en ijskoffie op het terras niet ontbreken. Alcoholvrij bier groeit nog altijd.

3. Zien doet verkopen

Op een terras geldt nog nadrukkelijker dan in uw zaak: zien doet verkopen. Je kunt de vraag op terras beter sturen doordat zichtbaarder is wat de buren eten. Als je bepaalde specialiteiten of hoog-renderende gerechten extra onder de aandacht wilt brengen, loont het om er een extra ommetje mee over jouw terras te maken. Geheid dat een andere terrasgast zegt: “Doet u mij dat ook maar.“

4. Lichter en kleiner

Bij mooi weer heeft de consument veelal een wat ander consumptiepatroon. Meer lichte gerechten, frisse en fruitige dranken. Maak dus een uitgekiende terraskaart met salades, verse sappen (smoothies), friet met frisse toppings en een paar mooie fruitige ijscoupes van schep- of softijs. Vergeet ook de bitterballen en andere typische terras tussendoortjes niet. Proeverijtje? High tea? Tapas? Naast de borrelplank, zorgen ze ervoor dat gasten langer blijven dooreten en doordrinken.

5. Roken, stoken, heaters

Er zijn wat actuele ontwikkelingen waarvoor ondernemers hun ogen niet kunnen sluiten. Zo staat buitenverwarming met heaters en andere kachels ter discussie. Er zijn klanten die het niet ethisch vinden om de buitenlucht te verwarmen. Ook roken op terrassen ligt onder vuur. Zowel het roken van tabak als houtrook uit vuurkorven stuiten op weerstand van een aanzienlijk deel van de gasten. Elke ondernemer moet zijn afwegingen maken, passend bij zijn eigen klandizie en natuurlijk zijn directe omgeving.

6. Efficiëncy is geboden

Mobiele bestel- en betaalterminals zorgen ervoor dat jouw bedienend personeel efficiënter kan werken. Ook zijn er steeds meer oproepsystemen op de markt, waardoor de gast met een druk op de knop kan aangeven dat hij bediend wil worden. Bezint wel eer u begint: een dergelijk systeem schept verwachtingen. De gast wil dan niet alsnog eindeloos hoeven te wachten tot er iemand aan zijn tafeltje komt. Overigens: meer nog dan in uw zaak, is een vlotte bediening een absolute must.

7. Brandende zon…

Het is vandaag de dag niet eenvoudig aan goede medewerkers te komen. Wees er dus zuinig op. Is het buiten wat kouder of juist binnen koel? Het is niet goed voor lijf en leden als het lichaam steeds een opdonder krijgt van sterk wisselende temperaturen. Te lang achtereen in de brandende zon lopen, is bovendien blootshoofds niet aan te bevelen. Wees zuinig op jouw personeel, denk na over goede outfit voor jouw terrasmedewerkers.

8. Functieverdeling in orde?

Hoewel er zich meer tijdelijke krachten melden als het voorjaar aanbreekt, zal personeel een schaars goed blijven. Denk dus goed na hoe je de terrasarbeid zo simpel en snel mogelijk kunt inrichten. Dit betekent ook: een optimale bezetting binnen achter de bar of toonbank. Denk in elk geval heel goed na over een ideale bezetting zowel binnen en buiten, en een eventuele functieverdeling.

9. Hoe gastgericht is QR-code?

Bestellen kan net als betalen vrijwel geautomatiseerd, via de QR-code. Vraag is wel of deze wijze van bestellen wel optimaal beantwoordt aan gastvrijheid met een sociale toets. Contact, al is het maar kort, is deel van jouw identiteit. Elke ondernemer moet op dit vlak zijn eigen afwegingen maken en kijken wat bij zijn zaak past. Trouwens, met name oudere doelgroepen zijn nog altijd niet erg handig en bekend met QR-bestellingen.

10. Denk aan de buren

Denk aan de buren. Een terrras geeft geroezemoes, soms tot laat in de avond of zelfs vroeg in de nacht. Ook jouw buren hebben hun ramen open of zitten lekker buiten op het balkon in de zon. Zorg dus voor een goede verstandhouding met de omwonenden van jouw bedrijf. Nodig ze uit, biedt ze een maaltijd aan, ga met ze praten. Houd ze in elk geval te vriend.

11. Parasols helemaal verkleurd?

Bureau Houwers Groep publiceerde onlangs aandachtspunten voor een schoon terras. Wij citeren enkele wenken van Houwers. Zorg dat eventueel onkruid tussen de tegels weg is: azijn is verboden, kokend water het meest effectief. Groene aanslag verwijderen met azijn of een hoge drukspuit tast de tegels aan: da’s dus ook gewoon poetsen met heet water geblazen. Luifels en parasols maak je schoon met warm water, zachte zeep en een zachte borstel. Trouwens, zijn ze écht niet teveel verkleurd die parasols?

12. Lekker koelen en vriezen?

Nog twee tips van de Houwers Groep. Ten eerste: in de zomer is het nóg belangrijker dat jouw koel- en vriesmeubelen optimaal functioneren. Zorg dus dat ze schoon, ijsvrij en goed ingesteld aan het warmste seizoen beginnen. Dat verkleint niet alleen de kans op storingen, maar neemt ook een hap uit jouw energieverbruik. Verder geldt de verplichte allergenen-informatie óók op jouw terras. Zorg dus dat je gasten die allergisch zijn of een voedsel-intoleratie hebben ook buiten niet vergeet.

Fijne zomer!

Meer over