Waar komen de piepers in jouw puntzak vandaan? Bram Ladage, de ongekroonde patatkoning van Rotterdam en omstreken, laat het kinderen zelf ontdekken tijdens zijn traditionele Aardappeloogstdag.
Op zaterdag 9 september houdt Ladage de tiende editie van zijn Aardappeloogstdag. Plaats van handeling is Numansdorp, waar de aardappelleverancier van Bram Ladage is gevestigd.
Het is de eerste Aardappeloogstdag in twee jaar tijd: de editie van 2022 werd afgelast vanwege een tragisch ongeval.
“Wij zetten één van de duurzaamste gewassen van het land wederom in de spotlights: de aardappel. Superlokaal, voedzaam én lekker,” aldus een persbericht van Ladage.
Bram bakt oogstvers patatje
“Neem een kijkje achter de schermen bij de boer. Terwijl je met de kaplaarzen in de Hoeksche Waardse klei staat, ontdek je wat er nu eigenlijk allemaal komt kijken bij het oogsten van de aardappel en het maken van een vers Brammetje. Sterker nog: van de zelf gerooide en gesneden aardappel van jouw kleine spruit, bakt Bram gratis een patatje. Vlak na de oogst hebben de aardappels de perfecte eigenschappen om er een heel mooi patatje van te bakken.”
Patatdiploma
Kinderen gaan op zoek naar de mooiste en grootste aardappels voor mooie lange frieten, die ze vervolgens zelf wassen en snijden tot patat. Met hun deelname verdienen ze niet alleen een portie friet, maar ook een patatdiploma. Verder wordt er een ritje gemaakt op een trekker en worden er stempels gemaakt van aardappelen.
En de Aardappelrooidag?
Een week vóór Ladage’s Aardappeloogstdag wordt een soortgelijk evenement gehouden. Op zaterdag 2 september is namelijk de derde editie van de Nationale Aardappelrooidag. Jong en oud kunnen dan aardappels rooien bij negen boeren in het hele land. Dit aantal betekent bijna een verdubbeling van het aantal deelnemende boeren ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar wordt er de nadruk op gelegd dat de aardappel, gezien de milieu-impact, een relatief duurzaam gewas is.
Ook de Nationale Aardappelrooidag gaat gepaard met feestelijke activiteiten en op de deelnemende boerderijen worden frietjes gebakken. Vorg jaar werd er tijdens de Aardappelrooidag door bezoekers in totaal ruim 3000 kilo aardappels gerooid.