Bijstelling van de SUP-Regeling is noodzakelijk om draagvlak te behouden. Dit stelt vakvereniging ProFri in een brief aan politiek Den Haag. Er is volgens de vakvereniging “chaos en willekeur” ontstaan door de regeling voor eenmalige plastic-houdende verpakkingen die op 1 juli is ingevoerd.
Als voorbeelden noemt de vakvereniging het moeilijk werkbare systeem Vytal (herbruikbare bakjes via app en QR-code) en de herbruikbare plastic milkshakebekers van McDonald’s.
Veel van de McDonald’s-bekers, waarvoor de consument een euro betaalt, komen niet retour, maar verdwijnen in keukenkastjes. Volgens sommige bronnen zou hooguit één op de vijf worden ingeleverd voor hergebruik. “Dat strookt met ervaringen die we ook uit Frankrijk en Duitsland horen,” aldus Frans van Rooij van ProFri. “Het betekent feitelijk dat er niet minder maar méér plastic in de omloop komt.”
“Betrokken branches volstrekt gepasseerd”
De frustratie over de SUP-regeling is echter breder. “We hebben begin juli direct bij staatssecretaris onze ongenoegens geuit omtrent de SUP-regeling,” zegt Van Rooij. “Vooral ook over de totstandkoming ervan. Samen met ONL hebben we daarna ook een aantal leden van de Tweede Kamer benaderd en de betreffende vaste kamercommissie geïnformeerd.” Van Rooij wijst er nogmaals op dat de SUP-regeling vooraf onvoldoende is afgestemd met de betrokken branches.
Deze week komt de SUP-regeling in de kamercommissie aan de orde. Het gaat dan echter vooral over de vraag of dit een zogenaamd ‘controversieel onderwerp’ is. Is dit het geval, dan zal er tot de komst van een nieuw kabinet niets aan het beleid worden bijgesteld.
“Van enige draagvlak is nauwelijks sprake”
“Ondertussen stapelen de problemen bij de uitvoering van de regelgeving zich in de verschillende branches op. In de praktijk is zoals voorspeld chaos en willekeur ontstaan,” aldus Van Rooij. “Van enig draagvlak is hierdoor nog nauwelijks sprake. Ook bij het publiek is er onbegrip ontstaan, wat regelmatig tot discussie leidt bij de kassa’s en boze reacties.”
“Van boetes kán en mág geen sprake zijn”
ProFri wijst erop dat ook zónder de SUP-regeling het gebruik van eenmalige plastic verpakkingen in de frituurbranche al daalde. “Wij gebruiken nu zo’n 200 miljoen plastic A-bakjes per jaar. In 2018 waren dat er nog zo’n 400 miljoen.” Overigens heeft de frituurbranche in de totale disposable-berg maar een zeer beperkt aandeel.
Vanwege de chaos doen organisaties als ProFri en KHN de dringende oproep om nog geen sancties op te leggen aan ondernemers die de SUP-regeling niet (goed) uitvoeren. “Hooguit kan de Inspectie L & T ondernemers adviseren. Van het uitdelen van boetes kán en mág geen sprake zijn bij zoveel onduidelijkheid.”