Stoppers: “In de zomer 800 klanten per week”

Actueel |
20 feb 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Hoge leeftijd van de ondernemers. Bouw van nieuwe woningen. Gewoon omdat het genoeg geweest is. De afgelopen weken trokken de nodige stoppers uit de cafetariasector de aandacht in lokale en regionale media. Frituurwereld zet drie stopverhalen op een rijtje.

1. Arnemuiden: volop klandizie

Het Zeeuwse dagblad PZC liet de 63-jarige ondernemer Piet van Waarde uitgebreid aan het woord. Hij houdt zijn cafetaria De Buuzen in Arnemuiden binnenkort voor gezien. Eerder hadden hij en vrouw Mechteld een snackbar in Middelburg. Piet Friet heeft een snackbarloopbaan van liefst 56 jaar achter de rug.

In De Buuzen maakte hij onder meer garnalenkroketten en stoofvlees in eigen keuken. In de PZC zegt Van Waarde: “Je wilt jezelf onderscheiden van je collega’s en dat is altijd gelukt. In de winter hebben we 400 klanten per week en in de zomer zeker 800.”

De Buuzen staat al drie jaar te koop en wordt mogelijk nog overgedaan aan een opvolger.

2. Sint Michielsgestel: ruim eeuw historie

Op de valreep van het nieuwe jaar, stopte ook vis- en frietwagen ’t Krumpke in Sint Michielsgestel. ’t Krumpke heeft een voorgeschiedenis van ruim een eeuw. Onderneemster Niny van der Donk (65) houdt het na ruim vijftig jaar trouwe dienst voor gezien. Al op haar tiende hielp ze met het inpakken van bestellingen in de toenmalige houten kraam.

Niny trad in de voetsporen van haar oom Jozef en nam ’t Krumpke over, later bijgestaan door haar man Hans. Oom Jozef was een bekende verschijning in Sint Michielsgestel. Niet alleen als visverkoper en frietbakker, maar ook vanwege zijn inzet voor de gemeenschap. Nadat hij een lokale politieke partij oprichtte, schopte Jozef van der Donk het zelfs tot wethouder.

Het verhaal van ’t Krumpke begon echter bij Niny’s opa. Die startte in 1923 met de verkoop van warme vis. Opa voegde daaraan later friet en snacks aan toe. “Vroeger verkochten we een zure bom, hardgekookte eieren, friet en een zelfgemaakt aardappelkroketje. Dat was het. De frikandel kwam pas in 1959, en daarna volgden nog meer nieuwe snacks,” aldus Niny van der Donk op website Gestel.nu.

3. Haaksbergen: sloop en nieuwbouw

In Haaksbergen komt er vrijwel zeker een einde aan cafetaria De Els. Het verouderde buurtwinkelcentrum aan de Bartokstraat waarin De Els is gevestigd, moet plaats maken voor de bouw van 35 appartementen. Dit geldt ook voor het café en het Chinees-Indische afhaalrestaurant in het winkelcentrum.

De projectontwikkelaar wilde bij de nieuwbouw geen rekening houden met een eventuele terugkeer van de drie horecabedrijven. Volgens dagblad Tubantia was hij bang dat het café en cafetaria De Els de verkoopbaarheid van de nieuwe woningen negatief beïnvloeden.

Foto: De Buuzen in Arnemuiden, Bruggeman Bedrijfsmakelaardij

Meer over