Stijgende energieprijzen zaaien tweespalt

Actueel |
12 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Frituurwereld - foto Omroep Max energietransitie
ProFri-lid Kim Buchelle van Restaria Theo in Utrecht eerder in een tv-programma van Omroep Max over haar dilemma van het verhogen van de prijzen

ProFri waarschuwt voor scheefgroei tussen frituurders

De alsmaar stijgende energieprijzen dreigen voor scheefgroei te zorgen tussen frituurders die nog een vast energiecontract hebben en de groeiende groep collega’s met een variabel contract die iedere maand met een torenhoge energierekening worden geconfronteerd. Frans van Rooij, directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri), waarschuwt voor tweespalt in de frituurbranche.

In een interview op het platform Food+Agribusiness, laat van Rooij weten zich ernstige zorgen te maken over de stijgende energieprijzen en de gevolgen daarvan. Hij vreest dat een groot aantal ondernemers in de cafetariabranche door de torenhoge energiekosten in de problemen komen.

Kostenpost

Volgens inschatting van ProFri wordt op dit moment zo’n 70 procent van de 5.700 snackbars, cafetaria’s en andere frituurspeciaalzaken in Nederland hard geraakt door de stijgende energiekosten. “Steeds meer ondernemers met een variabel energiecontract raken in paniek. Van een paar procent van de omzet is energie nu een van de grootste kostenposten geworden”, aldus de voorman van ProFri.

Frietprijs verhogen of niet

Van Rooij vreest dat de stijgende energieprijzen tweespalt zullen zaaien tussen degenen die een vast contract hebben en de groep waarvan het contract is afgelopen. De torenhoge energierekening waarmee deze groep ondernemers wordt geconfronteerd zorgen voor een dilemma: wel of niet hun (friet)prijs te verhogen.

Passen ze de prijzen niet aan, dan valt hun bedrijf wellicht om. Gaan ze over tot prijsverhoging, dan zullen ze daardoor wellicht klanten kwijt raken aan andere cafetaria met een meer gunstig energiecontract die nog niet genoodzaakt is tot het verhogen van de verkoopprijzen.

Hulp van ProFri

Voor meer dan honderd leden heeft ProFri inmiddels hulp geboden om een meer gunstige energierekening te realiseren. De eerste ondernemers die de ProFri heeft geholpen, betalen nu voor de rest van het jaar € 0,85 per kuub gas en in 2023 slechts € 0,35. De gasprijs voor de laatste groep die ProFri heeft kunnen helpen ligt helaas wat hoger, maar ligt lager dan wat in de markt wordt aangeboden. Ook voor elektra wist de vereniging voor haar leden gunstige tarieven af te spreken. In oktober hoopt de vereniging een nieuwe groep ondernemers te kunnen helpen.

Bedrijven buiten de frituursector die van deze afspraken hebben gehoord, kloppen bij ProFri op de deur en vragen of ze kunnen aansluiten. Van Rooij laat weten dat hij hen probeert te helpen, maar leden van ProFri krijgen voorrang.

Sluit je aan

Kun je als lid van ProFri hulp gebruiken? Neem dan contact op. Ben je nog geen lid van ProFri? Twijfel dan niet langer en sluit je aan. Zeer waarschijnlijk dat ProFri ook jou kan helpen. Kijk voor meer informatie op de website van de vakvereniging.

Meer over