Tilburg gaat vleesreclame weren uit de openbare ruimte. Dit gebeurt nadat een motie met deze strekking van Groen Links-raadslid Nicky van Wanrooij in de gemeenteraad een kleine meerderheid kreeg. Het verbod is bijzonder omdat Tilburg van oudsher een échte vleessnack- en krokettenstad is.
Tilburg volgt met dit beleid het voorbeeld van de gemeente Haarlem. Dat was najaar 2022 de eerste stad waar een motie van vergelijkbare strekking is aangenomen, ook op voorstel van Groen Links.
Ad van Geloven
Dat juist Tilburg vleesreclames gaat verbieden is pikant, omdat het van oudsher een omvangrijke vlees- en snackindustrie heeft. Zo is de stad de bakermat van Van Geloven, de grootste producent van vleessnacks van ons land. Het bedrijf kwam in 1960 voort uit de paardenvleeshandel van Ad van Geloven senior. Na een periode waarin zoon Ad junior onder meer soep produceerde, werd een kleine tien jaar daarna gestart met de productie van vleessnacks voor de snelgroeiende cafetariasector.
Andere snackproducenten
Met name vanaf 1970 ontwikkelde Tilburg zich snel tot een snack- en krokettenstad met fabrieken van merken als Mora (ontstaan in Maastricht, nu onderdeel van Van Geloven), Habek (overgenomen door Beckers) en Brekelmans (Breti). Van Geloven nam in de loop der jaren veel landelijk bekende snackproducenten over. Het Tilburgse bedrijf is sinds 2016 onderdeel van het Canadese concern McCain, maar heeft in de Kruikenstad nog altijd omvangrijke productiefaciliteiten.
Oordeel aan college
Ook nu nog zijn in Tilburg vele honderden mensen werkzaam in de snack- en vleesindustrie. In hoeverre snacks met een relatief beperkt percentage vlees onder het verbod vallen, is trouwens ter beoordeling aan het college. Want burgemeester en wethouders krijgen de vrijheid om te bepalen wat wél en wat niet valt onder de reclameban. Het college gaat om te beginnen het gesprek aan met de exploitant van de 600 commerciële buitenborden in de stad.
Overigens wordt niet alleen vleesreclame gebannen van bushokjes en commerciële borden langs de openbare weg, maar ook commerciële boodschappen voor vis, vliegreizen en fossiele brandstoffen worden gecanceld.
Tekst: Ubel Zuiderveld, foto: beeldbank Van Geloven