Smulhuis: laatste stap naar elektrificatie

Actueel |
16 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: archief FSW UZ Media

Stap voor stap koerst Hans Boumans sinds 2015 richting een compleet elektrische cafetaria annex restaurant. Tientallen horecaondernemers wonnen bij hem advies in of kwamen kijken bij zijn bedrijf. Komend najaar hoopt Boumans met zijn bedrijf ‘t Smulhuis in Brunssum de laatste stap te zetten.

Boumans is opgeleid in de elektrotechniek. Zijn kennis komt hem bij de overstap van gas naar elektra goed van pas. Maar omdat hij in de cafetariabranche een pionier is, zijn er heel wat zaken die hij vooraf grondig heeft moeten uitzoeken. Niet dat elektrische bakwanden een nieuw fenomeen zijn. Veel fastfoodketens, maar ook tientallen cafetaria’s bakken al decennialang op stroom. Echter: in veel bestaande cafetaria’s is de stroomcapaciteit nu nog onvoldoende om zomaar de overstap van gas naar elektrische te maken. Dus: zint eer gij begint.

Goedkoper

In de restaurantkeuken bakt en frituurt Boumans al langere tijd elektrisch. Dat bevalt hem prima. “Elektrische ovens zijn duurder dan gasovens in de aanschaf, maar in het gebruik goedkoper. Per saldo heb ik maar 60 procent van de energie nodig, vergeleken met gas.” Andere vaak gehoorde voordelen bij cafetaria’s die al langer elektrisch draaien: geen gasbranders schoonmaken, minder koolstoffilters nodig, snellere en gelijkmatiger verhitting van het vet en een langere levensduur van de ovens.

Afhaalcafetaria

Boumans is van plan in het najaar ook de ovens in zijn afhaalcafetaria aan de voorzijde van ‘t Smulhuis te elektrificeren. “Ik heb bewust alles stapje voor stapje gedaan,” zegt hij. Want ja: de capaciteit van het stroomnet kán een struikelblok vormen. “Zelf heb ik een tweede meterkast laten plaatsen om extra elektriciteit te hebben. Je krijgt dan 3 keer 80 ampère erbij, de capaciteit van een extra woonhuis zou je kunnen zeggen. Bij zo’n extra meterkast moet je dan wel regelen dat je niet twee keer energiebelasting betaalt.”

Kabel en trafo

In het uiterste geval kan een cafetaria die wil overstappen een extra kabel (die eigen bezit blijft) naar een transformatorhuisje laten trekken. “Dan ben je zo’n 13.000 euro kwijt,” zegt Boumans. “Vooral omdat de kabel helemaal van jezelf is en een investering is voor de lange termijn, kan dit het overwegen waard zijn. Is er een extra trafohuisje nodig, dan loopt dat wel meteen in de papieren. Je bent dan zeker ettelijke tienduizenden euro’s kwijt.”

Meer over