De afgelopen twee jaar hebben ondernemers en instellingen veel ervaring opgedaan met het omgaan met het coronavirus. Met deze kennis en ervaring hebben de verschillende sectoren een eigen plan opgesteld. Met deze plannen kunnen sectoren zich beter voorbereiden op oplevingen van het virus en de dan te nemen stappen.
Tijdens de bijeenkomst ‘Samen Nederland openhouden’ afgelopen vrijdag in Den Haag overhandigde Frans van Rooij namens de Horeca Alliantie symbolisch het eerder ingediende sectorplan aan Micky Adriaansens (minister van Economische Zaken en Klimaat) en aan Karien van Gennip (minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Samen met Ernst Kuipers (minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zijn ze de verantwoordelijke ministers voor de langetermijnaanpak COVID-19.
Alle beroepssectoren in Nederland waren door de overheid uitgenodigd om hun plan van aanpak in te leveren. Minister Kuipers maakte al eerder bekend dat de plannen van de ondernemers leidend zouden zijn om Nederland open te houden bij oplaaiing van het coronavirus. Toen bleek dat KHN niet voornemens was een sectorplan voor de horeca in te dienen ging de Horeca Alliantie, na overleg met de betrokken ministeries, aan de slag.
Maatregelenladders
De maatregelen in de sectorplannen zijn door de overheid uitgewerkt in zogenaamde maatregelenladders. Dit zijn stappen van licht naar zwaar die genomen kunnen worden om een opleving van het virus te remmen en om te voorkomen dat een sector de deuren moet sluiten. Deze variëren van maatregelen die sectoren zelf kunnen nemen (preventiemaatregelen) zoals looproutes en handpompjes bij de deur tot maatregelen die de overheid kan nemen op basis van de maatregelenladders (juridisch-afdwingbare interventiemaatregelen) zoals het invoeren van de 1,5 meter afstand of een alternatief daarvoor.
Sectorplan Horeca Alliantie
Het sectorplan van de Horeca Alliantie, waar vakvereniging ProFri deel van uitmaakt, diende voor de betrokken ministeries als basis. KHN kwam pas afgelopen week met haar sectorplan op de proppen. Tot die tijd stond er een versie ervan op de website van deze brancheorganisatie en was er geen sprake van constructieve samenwerking. Beiden plannen zijn nu terug te vinden op de website van VNO/NCW, net als alle andere sectorplannen.
Vier scenario’s
In de maatregelenladders wordt uitgegaan van vier verschillende scenario’s op basis van hoe het coronavirus zich ontwikkelt. Deze zijn aangegeven met de kleuren groen, geel, oranje en rood. Bij alle scenario’s horen bijpassende maatregelen. Voor zowel horecazaken met zitplaatsen en afhaal als voor de ongeplaceerde horeca (cafés en nachthoreca) is door de overheid een maatregelenlader opgesteld.
In verschillende maatregelenladders zijn door de overheid aanvullende maatregelen op de maatregelen die sectoren zelf hadden opgenomen toegevoegd, onder andere op basis van adviezen van experts. Dat geldt ook voor de twee maatregelenladders die voor de horeca zijn opgesteld.
Uitleg fases en maatregelen
In de groene fase als het aantal besmettingen laag is, gelden basismaatregelen ten aanzien van hygiëne. Loopt het aantal besmettingen op dan volgen preventiemaatregelen zoals looproutes bij horeca met zitplaatsen in de gele fase. Interventiemaatregelen komen er als de oranje fase aanbreekt en het aantal covidpatiënten verder oploopt. Fase rood breekt aan als er noodmaatregelen nodig zijn omdat de zorg in het gedrang raakt.