“De schil om onze aardappels draagt niet alleen bij aan de smaak en krokantheid van het eindproduct, maar het minimaliseert ook voedselverspilling.” Dit zegt Pebbles van Noorden van Frietboutique. Ze reageert hiermee op kanttekeningen die haar collega Kevin de Roos onlangs plaatste bij friet met schil.
De Roos deed zijn uitspraken vorige week op Frituurwereld. Hij staat niet achter frieten met schil en weigert ze daarom te maken en te verkopen. De Roos zei onder meer tegen Frituurwereld: “Aardappels kunnen na het rooien wel een jaar in de opslag hebben gelegen. Onder die schil gebeurt ondertussen van alles. Ja, dat schilletje doet ertoe, ook als het aankomt op bijvoorbeeld de houdbaarheid van friet.”
Pebbles van Noorden van Frietboutique verklaart op haar beurt: “Al geruime tijd vermijden wij het gebruik van bestrijdingsmiddelen, waardoor onze frieten vrij zijn van schadelijke residuen. Naast deze inspanningen lopen we alle aardappelen grondig na en spoelen we ze uitvoerig bij binnenkomst, waarbij we specifiek controleren op mogelijke groene plekjes.”
“Fantastische bijdrage”
Ze vervolgt: “Deze zorgvuldige aanpak, waarbij we de schil behouden, is niet alleen gunstig voor de smaak, maar ook voor duurzaamheid en gezondheid. Dit streven biedt meerdere voordelen. Het verrijkt de voedingswaarde van onze friet door het behoud van essentiële voedingsstoffen, minimaliseert afval, bespaart tijd tijdens het bereidingsproces en draagt bij aan een meer verantwoorde en duurzame aanpak in onze keuken. Wij geloven dus dat het schilletje een fantastische bijdrage is aan onze heerlijke frietjes.”
“Kleinere voetafdruk”
Omdat ook grote frietfabrikanten friet en andere aardappelproducten met schil verkopen, vroeg Frituurwereld ook de Vavi om een reactie, de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie.
Directeur Andries Middag laat weten: “Voor de skin-on producten geldt, net als voor alle producten, dat er uitgebreide checks en balances zijn gericht op voedselveiligheid. Dat hier een verschil zit tussen de geavanceerde fabrieken en methoden die mijn leden gebruiken en andere partijen snap ik, maar voor onze producten geldt dat we deze alleen afzetten als ze 100 procent voedselveilig zijn.”
Ook tekent Middag aan dat er sprake is van veel minder waste als de aardappel in zijn geheel, en dus mèt schil, tot friet wordt gesneden. Het is dus volgens hem duurzamer. “Ja, het scheelt qua voetafdruk behoorlijk als de schil erop blijft, dat klopt helemaal.”
“Nauwelijks vergiftigingen”
In het verhaal waarin De Roos zijn kritiek levert, komen ook aanbevelingen voor van het Voedingscentrum. Woordvoerder Pascalle Stijger ging te rade bij Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum.
Zij zegt: “Nieuwe, verse aardappelen kun je met schil eten. Maar liggen aardappelen al wat langer of hebben ze een groene schil of uitlopers? Dan kan de aardappel glycoalkaloïden bevatten. Dat zijn plantengifstoffen die kunnen zorgen voor misselijkheid en buikklachten. In zeldzame gevallen zijn de klachten ernstiger, maar dat gebeurt alleen als je er uitzonderlijk veel van binnenkrijgt. Maar vergiftigingen door glycoalkaloïden komen niet veel voor. De gehaltes in Nederlands aardappelen liggen veelal onder de gehanteerde limiet.”
Van der Vossen wijst er bovendien op dat potentieel problematische stoffen als solanine en andere glycoalkaloïden na bereiding lager zijn dan gemeten concentraties in verse aardappelen. “Een groot deel van de glycoalkaloïden wordt verwijderd door het schillen van de aardappel. Door koken, bakken of frituren van geschilde aardappelen verdwijnt eveneens een deel van de glycoalkaloïden, maar wel een kleiner deel dan door schillen.”
Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto’s: Frietboutique met Pebbles links naast haar college Sammy Berendsen en foto van Aviko’s Oerfriet met schil.