De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) komt met een ingrijpend voorstel. De adviesorganisatie pleit voor “een wettelijk verankerd bonus-malussysteem voor supermarkten”. Ofwel boetes voor het ongezonde aanbod, beloning voor het gezonde assortiment.
“Er moet een maat komen voor de gezondheid van voedselproducten die een winkel verkoopt, om supermarkten een financiële prikkel te kunnen geven,” aldus de RVS in een onlangs verschenen beleidsstuk. Bij de ontwikkeling van dit systeem wil de raad onder meer juristen, fiscalisten, gedragsdeskundigen en retail-experts betrekken.
Bonus-malus in horeca?
De administratieve rompslomp van het bonus-malussysteem moet tot een minimum beperkt blijven. Ook moeten neveneffecten in kaart worden gebracht, aldus de RVS. Het gaat hierbij om vragen als: wat zijn de gevolgen voor de portemonnee van de Nederlander én past een dergelijk systeem wel binnen Europese regelgeving?
De RVS wil eerst voor de supermarkten een dergelijk bonus-malussysteem ontwikkelen, omdat zij veruit de meeste kilocalorieën verkopen. De raad zal echter ook bekijken of het boete- en beloningsmechanisme is uit te breiden naar horeca, catering en fastfood.
“Supermarkt heeft spilfunctie”
Een citaat uit het RVS-rapport: “Supermarkten hebben een spilfunctie in de voedselketen. Velen willen graag gezond eten, maar het aanbod van ongezond voedsel is overweldigend en bijna onweerstaanbaar. In de supermarkten gaat het om 79 procent van de aangeboden voedselproducten, vaak zijn die ultra-bewerkt. Ook wordt op steeds meer plekken fastfood aangeboden. Winkels verleiden klanten continu om ongezond voedsel te kiezen. Dat doen ze met hun keuzearchitectuur. De vraag dringt zich op of gezond eten wel zo’n vrije keuze is.”
“Foute interpretatie fastfood”
In reactie stelt vakvereniging ProFri blij te zijn dat de eenzijdige gerichtheid op snackbars en fastfoodrestaurants als boosdoeners door de RVS lijkt te zijn losgelaten. Wel wijst de vakvereniging op de foutieve interpretatie van het begrip fastfood. “Fastfood is slechts eten en drinken dat zich door een goede voorbereiding snel laat uitserveren aan gasten. Het is dus niet per definitie ultra-bewerkt voedsel of zo, maar kan alle soorten eet- en drinkproducten omvatten die snel aan de klant gepresenteerd kunnen worden,” aldus ProFri.
Foto: Fotoarchief Nederlands Frituurcentrum