Frituurondernemer Henri Sibering maakt en verkoopt sinds enige tijd kroepia’s in zijn Snackbar ‘Aan de Maas’ in Rotterdam-IJsselmonde. De snackbar brengt hiermee niet alleen een eerbetoon aan een overleden Rotterdamse loempiakoning, maar ook keert een bekende lokale snack terug aan het front.
Omroep Rijnmond besteedde uitgebreid aandacht aan de herintroductie van de kroepia. Sibering beschouwt het, zegt hij tegen de omroep, als een eerbetoon aan ondernemer Ron Balakian. Balakian overleed enkele jaren geleden, maar verkocht decennialang loempia’s en kroepia’s in een kraam die in de Maasstad verschillende standplaatsen had. Hij stond in de stad bekend als de loempiakoning.
Voormalige scheepskok?
De kroepia is een rechthoekige loempia gevuld met rulle nasi en doorgaans ook stukjes kip. Hij geldt als een Rotterdamse snackspecialiteit. In het Nationaal Snack Handboek zegt Piet Spiering dat de kroepia is bedacht door een voormalige scheepskok die in Schiedam een kleine snackfabriekje had. Spiering, inmiddels overleden, was een bekende friturist in Rotterdam en had lang een snackbar op het Noordereiland.
Anno 1955
Wie in de hedendaagse digitale archieven zoekt, komt de kroepia voor het eerst tegen in 1955. Het lijkt erop dat de snack aanvankelijk vooral populair was in de regio Vlaardingen-Maassluis en dus pas later richting Rotterdam aan populariteit won.
Spiering claimt in het handboek echter dat de kroepia rond het midden van de vorige eeuw al in heel Rotterdam royaal verkrijgbaar was. Later heeft ook Beckers de kroepia lang in het assortiment gehad. Enkele jaren geleden maakte een diepvriesproducent in Helmond de kroepia opnieuw kortstondig.
Tekst: Ubel Zuiderveld. Foto: kroepia van Beckers.