Nederlanders zijn in de periode 2019-2021 meer plantaardig gaan eten en consumeren minder rood en bewerkt vlees. Dit blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) die het RIVM onlangs publiceerde.
Daarnaast zijn we met z’n allen in de periode van 2019 tot en met 2021 minder suikerhoudende dranken gaan consumeren. “Deze verbeteringen zijn bij zowel kinderen als volwassenen te zien,” aldus het RIVM. “Een kanttekening is wel dat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad houden.”
Andere uitkomsten van de nieuwe VCP:
Méér groente
De consumptie van groente per hoofd van de bevolking neemt toe. In de periode 2007-2010 was het 128 gram per dag, in de VCP over de jaren 2012-2016 lag het op 135 gram. De gemiddelde consumptie lag in de periode 2019-2021 beduidend hoger, namelijk op 163 gram. Toch voldoet nog altijd maar 29 procent van de volwassenen aan de groente-richtlijn. De fruitconsumptie groeide van 103 gram per dag (2007-2010) naar 129 gram per dag. Wat groente betreft: er zijn deskundigen die menen dat ook aardappelen tot de groentes gerekend zouden moeten worden. De officiële instanties doen dit echter niet.
Minder fris en sap met suiker
Suikerhoudende frisdranken en sappen liggen al langer onder het vergrootglas. Het lijkt erop dat het besef is gegroeid dat ze bij kunnen dragen aan overgewicht. In elk geval groeit de consumptie van thee en water, terwijl die van frisdrank en sappen met suiker afneemt. In de periode 2012-2016 werd gemiddeld dagelijks 382 gram aan suikerhoudende dranken gedronken tegen 240 gram per dag nu.
Thuis: aandeel van 85%
Bijna 85 procent van al het eten en drinken wordt door Nederlanders thuis geconsumeerd. De producten die relatief vaker buitenshuis worden genuttigd zijn: koek en gebak, fruit, noten en olijven, bouillon en niet-alcoholische dranken. Vis, schaal- en schelpdieren en alcoholische dranken worden relatief vaker in restaurants geconsumeerd. Kinderen hebben gemiddeld 7 eet- en drinkmomenten per dag, volwassen 10 eet/drinkmomenten.
Groot aandeel plantaardige eiwitten
Van alle eiwitten die Nederlanders eten, is het aandeel van plantaardige eiwitten 43 procent. De rest zijn dus dierlijke eiwitten. RIVM: “Het streven is dat het aandeel plantaardige eiwitten op de de lange termijn 60 procent wordt.”
Ten opzichte van de VCP 2007-2010 daalde de consumptie van zuivelproducten met 10 procent. Echter: tussen 2012 en nu ging de zuivelinname niet verder omlaag. Verder is opmerkelijk: het aantal mensen dat minstens één keer per week vis eet, is gedaald. Voor de Voedselconsumptiepeiling brengt het RIVM het voedingspatroon van circa 3.500 kinderen en volwassenen in kaart.