De reuring rond friet houdt aan. Terwijl onder frituurspeciaalzaken volop wordt gediscussieerd over de (te lage?) prijsstelling van een portie friet, introduceerde kiprestaurant KFC nieuwe dikke frieten met schil. Tijdens de introductieperiode werden de porties verkocht voor een actieprijs van één euro.
Friet was bovendien internationaal het onderwerp van discussie door toedoen van Eric Rimm. Deze hoogleraar epidemiologie en voeding van de Harvard Universiteit trok in de New York Times van leer tegen friet. Rimm omschreef ze in een opiniestuk als “zetmeelbommen die massavernietigingswapens zijn voor de gezondheid”. De hoogleraar hield een pleidooi voor porties van maximaal zes frietjes. Over zijn voorstel ontstond met name op sociale media discussie en beroering. Ook zeer onrustig blijft het op de Europese (en zelfs wereldwijde) markt van frietaardappelen. Vanwege dreigende tekorten door de hete zomer van vorig jaar, kopen fabrikanten sinds begin dit jaar volop aardappelen bij buiten onze landgrenzen. Met name struinen ze teeltbedrijven af in Frankrijk en Engeland in een poging tekorten op de frietmarkt te voorkomen.
Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 11 – Voorjaar 2019