‘Voor ons de beste optie’
Een bakwand moet het werk in de cafetaria makkelijker maken. De frituurinstallatie van Restaria De Flip voldoet aan die voorwaarde, zegt mede-eigenaar Jacco Heijligers. De voordelen zijn legio, zo legt hij uit.
Restaria De Flip in Boxmeer is hét voorbeeld van een luxe, hedendaagse cafetaria, waar de term ‘cafetaria’ de lading eigenlijk niet dekt. Zoals een bedrijf in deze formule betaamt, is er naast de afhaal een ruim en gezellig restaurantgedeelte, waar gerechten worden op bord en aan tafel worden geserveerd. “Ook als iemand alleen een kroket of frikandel bestelt”, zegt Jacco Heijligers. “Zo geven we de mensen een restaurantbeleving. Dat spreekt aan in deze tijd waarin alles zo duur is geworden. We zijn meer dan alleen een cafetaria, maar willen wel altijd laagdrempelig blijven. We staan bekend om onze kwaliteit en vriendelijkheid.”
Naar volle tevredenheid
Kwaliteit is alleen mogelijk met de juiste keukenapparatuur. De vader van Jacco, Marcel Heijligers, nam de zaak achttien jaar geleden over van de vorige eigenaren. Toen het tijd was voor een nieuwe bakwand, koos hij voor Florigo. “Dat was een installatie op gas. Hij heeft daar ongeveer tien jaar mee gewerkt, naar volle tevredenheid”, weet Jacco.
Frituurolie snel verhit
Met het oog op de toekomst stapte het bedrijf een paar jaar geleden over op een elektrische Florigo. “Mijn vader is bij Florigo gebleven omdat het een fijn bedrijf is om mee samen werken. De kwaliteit en service zijn top. Als er problemen zijn, worden die razendsnel opgelost. En hoewel stroom op dit moment niet goedkoop is, is het voor ons nog steeds de beste optie. Eén groot voordeel is dat de olie heel snel wordt verhit. Met een grote bestelling is de olie ook heel snel weer op temperatuur. Daar zijn we heel erg blij mee.”
Zes meter breed
De elektrische Florigo van Restaria De Flip is bijna zes meter breed. De installatie heeft twee 3-mands frietketels, een 3-mands en een 2-mands snackketel, een verwarmde uitschepbox, een spiegelbakplaat, een bain-marie, een ruim werkblad en twee 2-taps sausdispensers. Verder is de bakwand voorzien van touch screen besturing en een automatisch vetfiltersysteem.
Blij met de bakplaat
Restaria De Flip maakt veelvuldig gebruik van de elektrische spiegelbakplaat, onder andere voor luxe burgers. De bakplaat is 600 mm breed en heeft twee warmtezones. “Het fijne aan deze bakplaat is dat ‘ie supersnel op temperatuur is. Eén zone houden we op een lagere temperatuur om ingrediënten nog even warm te houden. Heel handig. We gebruiken ‘m voor verschillende gerechten, want hij kan alles aan.”
Meer werkruimte
De ingebouwde sausdispensers zijn een uitkomst voor Restaria De Flip, vertelt Jacco. “Voorheen stonden er sausemmers op het werkblad, wat natuurlijk veel ruimte in beslag nam. Ook zag het er rommelig uit. Nu hebben we veel meer ruimte op het werkblad en kunnen we het makkelijker netjes houden.”
Snel en veilig filteren
De bakwand is verder uitgerust met een automatisch vetfiltersysteem met wegpomp. ‘Dat is echt fantastisch. Alles gaat automatisch. Het filteren gaat snel, makkelijk en het is veilig. Onlangs hebben we er een grote opslagtank met verse olie op aangesloten, waardoor we geen emmers meer hoeven te tillen. Het scheelt gewoon een hoop rommel en gedoe. Je kunt in je eentje filteren en bijvullen.”
Makkelijk in gebruik
Jacco werkt nu acht jaar in de zaak en is sinds begin 2024 officieel mede-eigenaar. Sam, al 22 jaar in het bedrijf werkzaam, is zijn rechterhand. “Verder bestaat ons team uit oproepkrachten, voornamelijk scholieren. En die moeten natuurlijk wel met een bakwand om kunnen gaan. Gelukkig is onze installatie makkelijk in gebruik. Nieuw personeel is dus snel ingewerkt; ze zien het en ze snappen het.”