Duitsland, Italië, Arabische Emiraten, Singapore, Zweden. Het zijn allemaal landen waar de afgelopen jaren met de hulp van Nederlandse leveranciers frietconcepten hun deuren openden. In de Turkse hoofdstad Istanboel opende Red Fries zijn deuren, gespecialiseerd in Amsterdam fries. Er staat zelfs Joppiesaus op het menu.
Red Fries verkoopt Nederlandse friet in puntzakken van vier verschillende maten. De friet wordt gebakken van Turks-Nederlandse aardappelen. De klant heeft de keuze uit ruim twintig sauzen, waaronder onder meer Joppiesaus, pindasaus, cheddar kaassaus, truffelmayonaise en mayo met gesnipperde uitjes. Ook is er een saus die Barbie heet en die bereid is met bietensap. Daarnaast verkoopt Red Fries worstsnacks, overigens geen frikandel maar Frankfurters.
Franchisers gezocht
Red Fries wil uitbreiden naar andere Turkse steden. Om te beginnen worden franchisenemers gezocht voor de steden Ankara, Izmir en Bursa. Ook Red Fries bakte zijn verse friet af in een bakwand van Nederlands fabrikaat. Op zijn website legt de formule uit dat de friet twee keer wordt gebakken.
Nederlands pootgoed
In Turkije wordt natuurlijk al volop friet verkocht, bij gewone restaurants en fastfoodzaken. Gespecialiseerde frietzaken kent het land tot op heden echter niet of nauwelijks. De eigenaar van Red Fries woonde voorheen in ons land. In een interview erkent hij dat formeel sprake is van de Belgische stijl van frietbereiding. De frietaardappelen worden in de Turkse provincie Afyon gekweekt, maar wel uit Nederlands pootgoed.
Foto: Red Fries promofoto