De komende weken staan voor een groot deel van de miljoen Nederlandse moslims in het teken van de ramadan. In ons land start start morgen het dagelijkse vasten van zonsopgang tot zonsondergang. De vastenmaand duurt tot 20 april.
Voor cafetaria’s en grillrooms die veel moslims als klant hebben, betekent dit dat ze overdag weinig klandizie hebben.
Gegeten wordt er pas nadat de zon ’s avonds onder is tijdens de iftar. Een extra vroeg ontbijt, dus vóór zonsopgang, is de suhoor.
Halalhoreca groeit
Meteen na de ramadan, is van vrijdag 21 tot en met zondag 23 april het suikerfeest. Traditioneel wordt dan extra gegeten, waarbij zoete snacks zoals baklava uitermate in trek zijn. Rond de ramadan wordt veel geld aan eten en drinken besteed: beduidend meer dan gemiddeld in andere periodes van het jaar.
Dat is niet alleen goed nieuws voor bakkerijen, supermarkten én kruidenierszaken die zich op de moslim-consumenten richten, maar ook voor halal horecaformules. De laatste jaren startten in ons land horecaformules die halalconsumenten nadrukkelijk beschouwen als één van hun kerndoelgroepen. Het gaat hierbij om restaurantmerken als Halal Fried Chicken, Halal Burgers & Chicken (HBC), Chicking, Johnny’s Burgers, Potaé en Ekmekci.
Halaltrend in horeca is breder
Ook online zijn veel deliverybedrijven te vinden die zich gespecialiseerd hebben in de bezorging van eten en drinken voor halalconsumenten. Op internet zijn aparte adresgidsen te vinden voor moslims die zich aan de reinheidsgeboden houden. Zo is onder meer op website Halaltime per stad te zien welke halal restaurants er zijn.
Met name in de grote steden openen de laatste jaren daarnaast nieuwe restaurants die onder meer gericht zijn op jongere moslims. Naast halal gerechten, wordt bij deze eetgelegenheden in veel gevallen geen of heel beperkt alcohol geschonken. In deze trend past ook de opkomst van shisha-lounges, de waterpijpcafés. Overigens mogen er slechts waterpijpen met kruiden worden gerookt: net als in de rest van de horeca is tabak uit den boze. Hoewel ze het tijdens corona moeilijk hadden, telt ons land nog altijd 100 tot 200 shisha-lounges.