
“Zoiets koddigs als het frituurverbod in Almere, zien we bij ProFri al heel lang aankomen. Iedereen die eten verkoopt, moet zijn gemeente goed in de gaten houden. Het is niet uitgesloten dat een wildgroei ontstaat aan lokale eetregels. Onder het mom van gezondheidsbeleid.”
Dat zegt Ubel Zuiderveld. Drie vragen aan de directeur van vakvereniging ProFri.
1. Wanneer zag je dit voor het eerst?
Zuiderveld: “Ik kan mij een ridicuul voorstel herinneren van de PvdA in Amsterdam. Dat was rond 2012, de tijd dat ProFri net bestond. De PvdA stelde voor om snackbars rond scholen tussen de middag te sluiten. Zodat scholieren er niet terecht kunnen. Hoogst curieus. Iedereen weet dat scholieren in pauzes niet naar de horeca gaan, maar vooral naar supermarkten. In elk geval sloeg mij toen de schrik om het hart.”
“Een politieke partij die zoiets doet, misbruikt hardwerkende ondernemers met een paar ton omzet om mooie sier te maken met zogenaamd gezondheidsbeleid. Ook het Voedingscentrum speelt met zijn eetomgeving-adviseurs een rol. De beschuldigende vinger wijst vaak richting voeding die op straat het meest zichtbaar is. Terwijl dat maar een betrekkelijk klein deel van het verhaal is.”
2. Zijn de snackbars de pineut?
Zuiderveld: “Het is altijd makkelijk om de boodschappers, de media, de schuld te geven. Maar van een zekere demonisering van friet en snacks is zeker sprake. Journalisten gebruiken beelden van friet en snacks gretig om verhalen over overgewicht te illustreren. Terwijl het aandeel van onze branche in de totale voeding zoals gezegd verwaarloosbaar is. Trouwens, zelfs het Voedingscentrum stelt dat er niks mis is met een frietje of patatje.”
“Erger vind ik dat de eenzijdige beeldvorming zelfs doordrong tot officiële adviesrapporten van organisaties als de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en de RIVM. In hun stukken geven ze blijk van weinig kennis van de Nederlandse voedselmarkt.”
“Ze weten volgens mij nauwelijks waar Nederlanders hun kilocalorieën kopen. De overheid baseert zich op zulke rapporten. Het absolute dieptepunt was een staatssecretaris die in een talkshow grimmig zegt dat hij alle snackbars, hij zei trouwens snackbarren, in de buurt van scholen gaat sluiten.”
3. Maar we zijn toch te dik?
Zuiderveld: “Overgewicht is een ingewikkeld probleem. Dat los je niet op met de sluiting van wat snackbars. Of door wat producten uit de schappen van supermarkten te schrappen. Vaak spelen er sociale en maatschappelijke problemen een rol. Zo hebben mensen die gebrek hebben gekend, volgens onderzoek de sterke neiging tot overeten. En gemeenten die nu zo hard roepen, hebben zelf vaak boter op hun hoofd. Hun omgeving is, mede door bezuinigingen, steeds minder gericht op sport en beweging.”
“De oplossing ligt vooral in bewustwording. Jongeren kun je met hippe lokale apps beter bewust maken wat ze aan kilocalorieën in hun mond stoppen. Nu geven we vooral de voeding zèlf de schuld. Dat is de verkeerde weg. Verhalen over voeding gaan alleen nog over gezondheid en duurzaamheid. Nauwelijks meer over smaak, google maar eens. Ik onderschrijf vooral de stelling van emeritus-hoogleraar Tiny van Boekel: ongezonde voeding bestaat niet, een ongezond leefpatroon wel.”
Foto: NFC, Koen Verheijden