Vakvereniging ProFri komt binnenkort met een Pro Friet Manifest. In dit actiepamflet stelt de vakvereniging van professionele frituurders zich teweer tegen de consequente demonisering van frituurspeciaalzaken en hun assortiment.
“Voor ons is de maat nu écht vol. Steeds maar weer wordt ons typisch Nederlandse frituurassortiment aangewezen als de boosdoener in discussies over obesitas en een ongezonde levensstijl.”
“De rapporten van de RVS en het RIVM waarin frietzaken andermaal het mikpunt zijn van misplaatste symboliek gaan écht veel te ver. In het Pro Friet Manifest zetten we feiten op een rij waarmee we de beeldvorming hopen te keren,” stellen het bestuur en de directie van ProFri.
Aandeel 0,5 procent
Bestuur en directie laten verder weten: “Wat zijn dat voor rare kronkels van zogenaamde deskundigen? De hardwerkende frietbakkers van Nederland worden weggezet als veroorzakers van overgewicht in ons land. Hoezo snackbars verbieden? Weten deze zelfbenoemde experts welk aandeel snackbars hebben in de voeding van alle Nederlanders? In kilocalorieën gerekend is dat hooguit 0,5 tot 0,8 procent. Kleine frietzaken zijn het mikpunt, maar over supermarkten die misschien wel driekwart van alle calorieën verkopen horen we niets.”
Jonge frietbakkers
ProFri stelt verder: “Friet is juist hip streetfood. Kijk maar naar al die nieuwe stedelijke frietconcepten die er de laatste jaren bijkomen. Wij verwachten dat deze jonge ondernemers nu eindelijk óók mee gaan doen aan onze strijd voor een betere beeldvorming. Tot nu toe houden ze zich veelal afzijdig. Maar het is niet alléén de verantwoordelijkheid van ervaren cafetariahouders, maar ook van jonge frietondernemers. Als friet wordt afgebakken in plantaardige vetten en oliën, is het vegan streetfood, nog gemaakt van lokale aardappelen met zeer relevantie voedingswaarden ook. Wat wil je nou nog meer?”
ProFri probeert het Pro Friet Manifest op korte termijn aan te bieden aan politici in Den Haag. Maar zeggen bestuur en directie: “Wij hopen ook dat de voorzitters van de commissies die verantwoordelijk zijn voor de twee rapporten zo sportief zijn om ons te ontvangen en het manifest aan te nemen.”
Grote bedreiging
De gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Ede hebben al eerder een brief geschreven aan staatssecretaris Paul Blokhuis, waarmee zij pleiten om meer mogelijkheden te krijgen om ongezond geacht voedsel te weren uit het straatbeeld. Volgens directeur Frans van Rooij van vakvereniging ProFri is sprake van een “bedreiging voor de branche”.
De wethouders van deze vijf gemeenten willen dat de Omgevingswet en de Warenwet worden aangepast, zodat ze verkooppunten kunnen weren van bedrijven die volgens hen onverantwoorde voeding verkopen. Op deze wijze willen ze beter uitvoering kunnen geven aan het Nationaal Preventieakkoord en het streven overgewicht terug te dringen. Van Rooij: “We gaan natuurlijk zo snel mogelijk met ons manifest ook naar deze wethouders.”