ProFri laakt het frituurverbod dat burgemeester en wethouders van Almere willen afkondigen. Via een open brief laat de vakvereniging weten verbijsterd te zijn over de wijze waarop “het gemeentebestuur gefrituurde gerechten willekeurig op één lijn stelt met ongezond voedsel”.
De open brief richting Almere is vandaag verzonden naar zowel burgemeester en wethouders als de media. De volledige tekst van het schrijven van ProFri lees je hieronder:
OPEN BRIEF AAN
College van burgemeester en wethouders
VAN GEMEENTE ALMERE
Eindhoven, dinsdag 14 januari 2025
Vakvereniging ProFri verbijsterd over de wijze waarop uw College de bereidingsmethode van hele eetculturen demoniseert…
“In een straal van 100 meter hemelsbreed van een school en van het ziekenhuis mag geen ongezond voedsel meer verkocht worden. Aangezien we weinig handvatten hebben om dit af te bakenen, kiezen we hierbij voor gefrituurd voedsel als een eerste signaal in het vormgeven aan een gezondere leefomgeving.”
Dit schrijft uw college in een voorstel voor randvoorwaarden bij de nieuwe Verordening op Standplaatsen in uw gemeente. Na een periode van ter inzage legging tot en met 19 februari aanstaande, gaat het voorstel met de ingediende zienswijzen naar uw gemeenteraad voor definitieve besluitvorming.
Willekeurige keuze
Dat u ten aanzien van de omgeving van scholen en ziekenhuizen beleid ontwikkelt ten aanzien van verantwoorde voeding, kan onze organisatie billijken.
Dat u echter, naar u zelf aangeeft, tamelijk willekeurig de bereidingsmethode bakken in olie/vet dan wel (diep)frituren als “afbakening van beleid” heeft gekozen, is een gotspe. Het in vet/olie bereiden van gerechten is de basis van complete eetculturen. Die stelt u met uw motivatie in een kwaad daglicht door ze in één adem door te vereenzelvigen met “ongezond voedsel”.
Friet en verantwoorde leefstijl
Met de willekeurige motivatie die u hanteert in nota bene een officieel beleidsstuk van uw gemeente, laadt u de verdenking op zich feitelijk dit te bedoelen: “in onze gemeente stellen wij friet en andere in vet/olie gebakken producten gelijk met ongezond voedsel”. Bereiding in verhit vet/olie heeft de voorkeur van zeer veel eetculturen, waaronder onze vaderlandse frituurcultuur.
In vet/olie gebakken producten passen prima in een verantwoorde leefstijl. In ons geval is dat onder meer Nederlandse friet. Omdat een organisatie als ProFri u wellicht suspect voorkomt als belanghebbende namens de Nederlandse frituurcultuur, citeren wij hier graag het Voedingscentrum: “Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten.”
ProFri dient zienswijze in
Onze organisatie zal derhalve een eigen zienswijze indienen tegen het voorstel dat nu ter inzage ligt bij uw gemeente. Nadrukkelijk niet omdat wij beleid ten aanzien van de voedselomgeving van scholen en/of ziekenhuizen willen torpederen. Maar wél omdat het uitgangspunt van beleid naar onze stellige overtuiging getuigt van willekeur jegens hele groepen voedselbereiders/eetculturen, waarvan de vaderlandse frituurbranche er slechts één is.
Tevens zenden wij u graag het ProFri Manifest (pdf-download), onze bijdrage om de willekeurige demonisering van de frituurkeuken te keren.
Met vriendelijke groet,
Alide van Toor
Voorzitter
Foto: Shutterstock, Parilov