Het steunpakket voor mensen die zwaar worden getroffen door de hoge energieprijzen, biedt ondernemers geen verlichting. Dat zegt ProFri-directeur Frans van Rooij, die binnenkort met het betrokken ministerie om tafel zit om oplossingen te bespreken.
Het kabinet wil de dalende koopkracht van Nederlanders verzachten door onder meer de accijns op brandstof en de btw op energie te verlagen. Dit zou per 1 juli in kunnen gaan. Het pakket kost naar schatting zo’n twee tot vier miljard euro. Het kabinet reageert hiermee op torenhoge energiekosten waar veel Nederlanders mee te maken hebben.
Rekening verdriedubbeld
Ook ondernemers worden getroffen door onbetaalbare energierekeningen. Met name frituurondernemers zitten met de handen in het haar. Veel cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken zagen hun energierekening de afgelopen periode verdriedubbelen. Daarnaast hebben ondernemers ook te maken met flink stijgende inkoopprijzen.
Volgens ProFri zijn ondernemers niet geholpen bij het aangekondigde steunpakket. “Verlaging van de btw biedt geen uitkomst, want die is al aftrekbaar van de belasting”, zegt ProFri-directeur Frans van Rooij. “Het zorgt natuurlijk wel voor iets meer bestedingsruimte voor gezinnen die bij ons komen voor de wekelijkse frietmaaltijd.”
Verlaging energiebelasting
In een brandbrief aan minister Micky Adriaansens van Economische Zaken vraagt ProFri om per direct over te gaan tot een verlaging van de energiebelasting, wat een groot deel uitmaakt van de totale energierekening. Maar ook andere steunmaatregelen zijn volgens de vakvereniging per direct noodzakelijk, zoals het verlengen van het bijzonder uitstel van betaling van de belastingen.
Van Rooij: “Dat laatste is een voortvloeisel van het coronasteunpakket en hoeft alleen maar verlengd te worden, dat is een vrij simpele procedure. Daarmee wordt het probleem niet opgelost, maar het neemt wel de eerste nood weg. Daarna moet er gekeken worden naar een structurele oplossing. We hopen daar met het betrokken ministerie uit te komen.”