Voorzitter Alide van Toor en bestuurslid Marcel van Veen stelden onlangs namens ProFri enkele cafetariakwesties aan de orde in politiek Den Haag. Met andere ondernemersclubs van koepelorganisatie Ondernemend Nederland (ONL) was de vakvereniging present tijdens de zogenaamde V-100 in de Tweede Kamer.
Alide en Marcel deden namens ProFri hun zegje over onder meer de afwikkeling van de TEK-subsidie. Voor de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) was destijds 1,4 miljard euro beschikbaar. Echter: slechts 160 miljoen euro werd er aangevraagd, waarvan een deel ook nog achteraf moest worden terugbetaald.
“Te ingewikkeld”
ProFri bracht naar voren dat het aanvragen van de TEK-subsidie te ingewikkeld was. Veel cafetariahouders lieten daarom deze vorm van energiesteun daarom achterwege. Tijdens het V-100 overleg stelde de vakvereniging dat in het algemeen dit soort aanvragen bij de overheid te complex en tijdrovend is voor kleine zelfstandige ondernemers.
“Bakwand valt buiten de boot”
Een andere regeling die Van Toor en Van Veen inbrachten, was de VEKI ofwel de regeling Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie. Door de VEKI kunnen enkele bedrijfstakken tot 60 procent subsidie krijgen op energie-investeringen die bijdragen aan het reduceren van stikstof.
Onder meer bakkerijen komen voor de VEKI in aanmerking, maar de cafetariasector valt er buiten. ProFri gaf aan dit een vreemde zaak te vinden: “Want in een nieuwe bakwand wordt soms wel 100.000 euro geïnvesteerd. De kosten van meer capaciteit in een meterkast om over te stappen op stroom kan 50.000 euro of meer kosten.”
“Er werd goed geluisterd”
“Wij hebben de cafetariasector goed voor het voetlicht kunnen brengen,” zegt ProFri-voorzitter Alide van Toor over de bijeenkomst. “In zijn algemeenheid hebben we aan de orde gesteld dat regels vaak te ingewikkeld en omslachtig zijn. Ik heb de indruk dat er goed naar ons werd geluisterd.” Op de V-100 volgt nog een terugkoppeling. Gestelde vragen worden bovendien achteraf nog schriftelijk beantwoord.
Wat is de V-100?
Voor de V-100 nodigt de commissie van rijksuitgaven van de Tweede Kamer jaarlijks een wisselende groep van honderd vertegenwoordigers uit de samenleving uit. Vorig jaar waren dit bijvoorbeeld journalisten, maar dit voorjaar waren dus mkb-ondernemers aan de beurt. De focus ligt op het financiële beleid van het kabinet. Ondernemers werden in groepjes verdeeld om vragen en opmerkingen voor verschillende ministeries naar voren te brengen.
Foto: ProFri-bestuursleden in de Tweede Kamer.