ProFri in de media: “Frituur in kwaad daglicht”

ProFri in het nieuws, Actueel |
21 feb 2025 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Vakvereniging ProFri wordt volop geciteerd in de media. Onderwerp: de frituurpolitiek in Almere. Daar wezen burgemeester en wethouders in een concept-Standplaatsenverordening gefrituurde gerechten officieel aan als ongezond voedsel. ProFri reageerde, vijf fragmenten en citaten uit de media.

Dagblad Trouw: “Kwaad daglicht”

“Omdat de term ongezond zich – ook juridisch – lastig laat vatten, beperkt Almere zich allereerst tot gefrituurde etenswaren. Daardoor gaan dus direct ook kibbeling, loempia’s en oliebollen in de ban. Om het aanbod te weren, kunnen standhouders straks geen vergunning meer krijgen voor gefrituurd eten.

Dit is tegen het zere been van de aanbieders van gefrituurde waren, Profri. De Vereniging Professionele Frituurders spreekt van willekeur en meent dat Almere onterecht een breed scala van voeding in ‘een kwaad daglicht’ zet. Profri tekent bezwaar aan tegen het voorstel, dat tot begin februari ter inzage ligt. Daarna hakt de gemeenteraad de knoop door. Meerdere partijen betuigden eerder al steun aan het lokale snackverbod.”

Omroep Flevoland: “Niet onderbouwd”

“Het is lastig is om ongezond eten wettelijk te definiëren, gaf de gemeente aan. Daarom werd gekozen voor gefrituurd eten. Dat dat dus verder niet wordt onderbouwd, vindt ProFri opmerkelijk. “Heel vreemd want frituren is een bereidingsmethode net als koken, net als stomen en barbecueën.”

Het stoort de professionele frituurders dat hun vak zomaar ongezond wordt genoemd. Dat gebeurt – net als door de landelijke overheid – zonder data of wetenschappelijke onderbouwing, zegt ProFri. “De gemeente zegt dat het ook vrij willekeurig is gekozen.”

Vakblad OOH Shops: “Kwaad bloed”

“Over enkele weken zal de gemeenteraad van Almere een beslissing nemen over het nieuwe standplaatsenbeleid van de gemeente. Een nieuwe regel in het concept dat het college van burgemeester en wethouders heeft opgesteld, zorgt voor nogal wat commotie. En die gaat over gefrituurd voedsel.

In het concept-standplaatsenbeleid 2024 staat: “In een straal van 100 meter hemelsbreed van een school en van het ziekenhuis mag geen ongezond voedsel meer verkocht worden. Aangezien we weinig handvatten hebben om dit af te bakenen, kiezen we hierbij voor gefrituurd voedsel als een eerste signaal in het vormgeven aan een gezondere leefomgeving”. En juist de laatste zin zet kwaad bloed bij vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri).”

1Almere.nl: “Willekeurig”

“De Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) heeft in een brief aan de gemeente laten weten dat ze het voorgenomen frituurverbod onterecht en ineffectief vindt. Volgens ProFri bestempelt de gemeente Almere gefrituurd eten zonder nuance als ongezond. Er is te willekeurig bepaald dat juist deze gerechten aangepakt moeten worden.

ProFri is een brancheorganisatie die opkomt voor de belangen van frituurondernemers in Nederland. De organisatie vertegenwoordigt bedrijven die gespecialiseerd zijn in de verkoop van gefrituurde producten en andere snacks.

Eerder dit jaar schreef de gemeente Almere een brief aan de gemeenteraad waarin stond dat ongezond voedsel rondom scholen en ziekenhuizen geweerd zal worden. De gemeente gaf toen al aan dat het lastig is om ‘ongezond eten’ wettelijk te definiëren. Daarom is er gekozen om te focussen op gefrituurd eten.”

Volkskrant: “Gedemoniseerd”

“Ook Profri, de Nederlandse Vereniging van Professionele Frituurders, staat door de aangekondigde maatregel op haar achterste benen. “Als iemand anders beslist wat je wel en niet mag eten,” zegt voorzitter Alide van Toor “dan vinden wij daar iets van. Bovendien wordt een hele eetcultuur gedemoniseerd. Alsof alles uit de frituur per se slecht is. Overgewicht komt voort uit leefstijl en te weinig bewegen. Het is heel kortzichtig om kleine ondernemers, die hun stinkende best doen, zo ongenuanceerd te bejegenen.”

ProFri steunen? Word lid!

Foto: archieffoto ledenvergadering ProFri

Meer over