Bij Van der Valk in Houten hield vakvereniging ProFri gisteren de tiende algemene ledenvergadering (ALV) in zijn bestaan. Gezien de actuele energiesituatie in de branche, was er geen reden het tienjarig bestaan van ProFri uitbundig te vieren, aldus directeur Frans van Rooij.
Voormalig cafetariahouder Hans Hus uit Zoetermeer trad terug als voorzitter. Hij is na ruim tien jaar voorzitterschap door ProFri officieel benoemd als erevoorzitter voor het leven. Naar een opvolger van Hus wordt nog gezocht. Directeur Frans van Rooij zal het voorzitterschap ad interim op zich nemen tot de nieuwe voorzitter is gevonden en benoemd.
4 dingen over ProFri’s ALV:
1. Bestuur weer op volle sterkte
Hans van Ballegooijen en Wim Kruizinga zijn benoemd tot nieuwe bestuursleden van ProFri. Van Ballegooijen is niet alleen mede-eigenaar van Restaria Oude Gracht in Eindhoven, maar is daarnaast formulemanager bij Bidfoods cafetariaconcept Restaria. Hij wil zich er hard voor maken dat meer formules zich collectief bij ProFri aansluiten. Hans’ vader Harald was eerder bestuurslid van ProFri.
Kruizinga is eigenaar van cafetaria Moekesgat in Ter Apel. Hoewel hij nauw betrokken is bij de dagelijkse gang van zaken, is Kruizinga daarnaast freelance projectleider. Zo sloot hij onlangs een opdracht af bij waterbedrijf Vitens. Over zijn cafetaria in Ter Apel zegt hij: “Bekend van het aanmeldcentrum. Het asielzoekerscentrum bezorgt mij veel extra klanten.”
Naast Kruizinga en Van Ballegooijen, hebben Jorgen Ruhl (Wip-In, Callantsoog), Peter van Dinther (Marktzicht in Beusichem) en Marcel van Veen (Snack-plaza Brasserie Meuleplein in Nijeveen) zitting in het bestuur.
2. “Vroeger spion, nu kennis delen”
Aftredend voorzitter Hans Hus kreeg voor zijn ruim tienjarige voorzitterschap veel lof toegezwaaid. Zelf vroeg hij op zijn beurt groot applaus voor Frans van Rooij, directeur en tien jaar geleden initiatiefnemer van vakvereniging ProFri.
Hus, die in 1968 zijn eerste friet afbakte, riep in herinnering hoe de branche er bijstond toen hij in de jaren ’70 en ’80 beginnend cafetariahouder was. “Dat waren de jaren van de discussies rond gokautomaten en belastingacties in de sector. Als je als cafetariahouder ging kijken bij een collega in de zaak, werd je een spion genoemd. Dat is gelukkig erg veranderd. Ik geloof er namelijk sterk in dat je elkaar versterkt door met elkaar kennis te delen. Zo heb ik mijn functie als voorzitter ook altijd ingevuld.”
Terugkijkend zei Hus ook: “Ik had het alleen niet gekund. Daarom vraag ik een groot applaus voor Frans. Wat Frans allemaal voor de branche heeft gedaan en doet is ongelooflijk.” Dat Frans hem nu tijdelijk opvolgt als vooriztter, vindt Hus voor de hand liggen: “Frans is een manusje van alles. Als je hem morgen vraagt om de vetput te komen leeg zuigen, doet ‘ie het ook.”
3. Ledental stijgt weer sterk
Zowel de ketelkwestie (lekkende frituurketels als gevolg van mogelijke fabrieksfouten) als de coronaperiode vormden voor ProFri een uitdaging. De ketelkwestie verdeelde de vereniging. Als gevolg hiervan namen de nodige leden afscheid van ProFri. Tijdens corona bezuinigden cafetariahouders bovendien op alle fronten en dus ook op hun lidmaatschap. Het aantal leden daalde hierdoor tot ongeveer 300. Inmiddels groeit het ledental weer maandelijks. De teller staat nu op 350. Verdere groei ligt in het verschiet, onder meer door ProFri’s oplossing voor torenhoge energierekeningen in de branche én de verwachte collectieve toetreding van enkele formulebedrijven.
Veel belangstelling is er bovendien voor het vakkeurmerk Goed Gefrituurd. Nu dragen 72 cafetaria’s het keurmerk, 54 zitten in het traject naar erkenning. In de toekomst moet het keurmerk dienen als basis voor het lidmaatschap van de vakvereniging, conform het ingezette beleid richting “ProFri 2.0”. Gezien de actuele situatie (energiekosten) zijn de ingangsdata van deze verplichting echter vooralsnog vooruit geschoven.
4. Meesterfrituurder en erfgoed
ProFri en het Nederlands Frituurcentrum gaan in de periode 2023-2024 serieuze zaak maken met de totstandbrenging van de titel Meesterfrituurder. Het is een al lang gekoesterde wens van de vakvereniging om deze proeve van een hoge graad van vakbekwaamheid in het leven te roepen naar voorbeeld van onder meer Meersterkoks en Meesterijsbereiders. “Eigenlijk is de titel van Meesterfrituurder nog de enige ambitie die open staat van alle ambities die we ons tien jaar geleden stelden toen ProFri werd opgericht,” aldus interim-voorzitter Frans van Rooij. Een ander project dat een fase verder is, is de erkenning als immaterieel erfgoed van het volksgebruik om friet en snacks af te halen bij de frituur.