Frietaardappelen blijven duurder worden. De prijs ligt nu op bijna 35 euro per 100 kilo. Volgens experts van vakplatform Boerenbusiness is dit vooral te wijten aan de grote vraag, terwijl met name landen als België en Frankrijk maar beperkt aan deze vraag kunnen voldoen.
Als gevolg van vraaguitval tijdens corona (nauwelijks verkoop via restaurants) waren frietaardappelen enkele jaren juist bijzonder goedkoop.
Zo lag de prijs twee jaar geleden op slechts 5 tot 10 euro per 100 kilo. In het jaar vóór corona waren prijzen van 16 tot 20 euro een normaal beeld. Door zaken als de aantrekkende vraag ná corona, droogte in sommige landen én de oorlog in Oekraïne werden frietaardappelen in de loop van vorig jaar steeds duurder.
Prijsstijging lijkt wèl gematigder
Overigens stijgen de prijzen niet meer zo hard als de afgelopen maanden. Begin dit jaar moest circa 26 euro voor 100 kilo worden neergeteld, terwijl de prijs de afgelopen weken de grens van 30 euro oversteeg. Nu komt dus de 35 euro in zicht. Overigens is dit nog altijd goedkoop in vergelijking met het extreme jaar 1976. Droogte als gevolg van een hittegolf joeg toen de prijs op naar, omgerekend naar de huidige verhoudingen, 96 euro per 100 kilo frietpiepers.
Andere hogere kosten
Hoewel de invloed van de aardappelprijs an sich gering is op de kostprijs van voorgebakken friet, zijn de prijzen voor 10 kilo friet uit de fabriek wel aanmerkelijk gestegen. Waar in voorjaar 2021 en eerdere jaren voor een doos of zakken nog 10 tot 12 euro moest worden neergeteld, is dit nu 15 tot 20 euro. Ter vergelijking: wie zelf voorbakt, telt voor geschilde en gesneden rauwe friet momenteel ongeveer 70 eurocent per kilo neer.
De prijsverhogingen van friet van de grotere producenten zijn overigens zeker niet alléén veroorzaakt door duurdere frietaardappelen. Juist ook de gestegen kosten voor transport, frituurolie (waarvan de prijs nu daalt ten opzichte van recente jaren) en personeel dragen belangrijk bij aan de eindprijs.