Het Britse nationale frituurgerecht fish & chips steeg de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 52 procent in prijs. Dit berekende het Office for National Statistics (ONS), het Britse CBS. Van geen enkel ander afhaalgerecht nam de verkoopprijs zo sterk toe.
In juli 2024 kostte een portie fish & chips gemiddeld bijna tien Engelse ponden ofwel bijna 12 euro. Echter: in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij duurdere witvis, kan de prijs oplopen tot tegen de 20 euro. Ook döner kebab (44 procent duurder dan in 2019) en gefrituurde kip met friet (plus 42 procent) kenden forse prijsstijgingen.
Pizza en curry
De prijsstijgingen bij andere populaire afhaal- en bezorggerechten in het Verenigd Koninkrijk waren eveneens stevig, maar bleven ruim onder het enorme inflatie-niveau van fish & chips. Pizza, Indische en Chinese gerechten werden namelijk circa 30 procent duurder. Met name Indiase curry’s zijn, net als de fish & chips, een favoriet van de Britten.
Hogere inkoopprijzen
Dat fish & chips zo sterk in prijs stegen, komt vooral doordat voor beide hoofdingrediënten de inkoopprijzen flink zijn toegenomen. Voor zowel witvis als aardappelen moeten veel grotere bedragen worden neergeteld dan vijf jaar terug. Traditioneel is fish & chips de populaire arbeidersmaaltijd voor Britten, maar veel gewone gezinnen kunnen het zich nu nauwelijks meer permitteren.
NFFF waarschuwt
Omdat allerlei kosten voor levensonderhoud stijgen (en de lonen nauwelijks omhoog gaan) bezuinigen Britten dus op hun uitgaven bij fish & chips shops. Ze kiezen vaker voor goedkopere gemaksmaaltijden uit de supermarkt. Brancheorganisatie National Federation of Fish Friers (NFFF) waarschuwde eerder al dat de nodige frituurspeciaalzaken hierdoor (en omdat ze hun prijzen onvoldoende verhogen) hun deuren definitief moeten sluiten.
Foto: Shutterstock, Andreea Tudor