Politiek in Almere: “Voor vrijheid van voeding”

Actueel |
19 feb 2025 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

“Het verbieden van enkel kramen met gefrituurd voedsel heeft vooral een signaalfunctie. Het zal op de lange termijn geen merkbare effecten hebben.” Dit stellen vijf politieke fracties in de gemeente Almere. Zij vragen om bespreking van het plan voor een frituurverbod. Dit willen burgemeester en wethouders namelijk rond scholen en een ziekenhuis instellen in het kader van gezondheidsbeleid.

Via regelgeving in een nieuwe Standplaatsenverordening worden gefrituurde gerechten in Almere officieel bestempeld als ongezond voedsel. Burgemeester en wethouders van Almere namen hierover formeel al rond half december vorig jaar een besluit. De nieuwe regelgeving geldt in eerste instantie voor de openbare ruimte rond enkele scholen en een ziekenhuis.

Zienswijze ProFri

Dat de gemeenteraad zich tot op heden niet boog over de verordening, komt doordat het beleid ten aanzien van standplaatsen een zogenaamde collegebevoegdheid is. Burgemeester en wethouders kunnen er dus zelf over beslissen. Wel ligt het concept-voorstel nog tot en met vandaag ter inzage en konden belanghebbenden reageren. Onder meer vakvereniging ProFri diende inmiddels een uitgebreide zogenaamde zienswijze in.

Alsnog debat over kwestie

Op initiatief van de partijen Leefbaar Almere, D66, PvdA, PVV en CDA debatteert de gemeenteraad binnenkort alsnog over de kwestie. “Leefbaar Almere hecht waarde aan de vrijheid van keuze in levensstijl en voeding,” schrijft de partij die het voorstel indiende. “Het weren van gefrituurd voedsel op de beoogde plekken ondermijnt de economische basis van kleine ondernemers, zoals oliebollenkramen, viskramen en frietverkopers.”

“Nederlandse cultuur”

Leefbaar Almere vervolgt: “Deze ondernemers leveren vaak een belangrijke bijdrage aan de levendigheid en tradities in de stad. Oliebollen, kibbeling en patat maken deel uit van de Nederlandse cultuur en het straatbeeld, vooral tijdens feestdagen en seizoensgebonden evenementen.”

“Afbreuk aan traditie”

Ook schrijft fractievoorzitter Jordy Hulzebos van de partij: “Het uitsluiten van deze bereidingsvorm treft niet alleen deze ondernemers, maar doet ook afbreuk aan de rijke traditie die ze vertegenwoordigen. Bovendien is het te betwisten of het weren van een specifieke bereidingsvorm daadwerkelijk bijdraagt aan de beoogde gezondheidsdoelen.”

Foto: Jacqueline Keijser wordt met haar frietkraam de dupe van het beleid, foto screenshot De Vrolijke Frietkraam.