![](https://www.frituurwereld.nl/wp-content/uploads/2025/02/WO.-Volkskrant-Historie-gezin-familie-vintage-tafel-Nederland-eten-diner-avond-Museum-Hoorn-1024x805.jpg)
Patat-friet en andere frituurgerechten nemen op het thuismenu van ons land de zevende plek in van meest gegeten maaltijden. Dit blijkt uit grootschalig eigen onderzoek van De Volkskrant. Hierbij gaven ruim vijfduizend Nederlanders zeven dagen achter elkaar door wat de pot thuis aan tafel schafte.
Totaal verwerkte De Volkskrant de gegevens over ruim 29.000 maaltijden. Bij patat-friet en frituursnacks gaat het zeker niet alléén om afgehaalde of thuisbezorgde gerechten. De redactie noteert: “Bij patat wordt ook de Airfryer frequent genoemd.”
“Curry in opkomst”
De Volkskrant stelde een top 10 op van de meest genuttigde maaltijden thuis. “En het is duidelijk: aardappelen-vlees-groenten, oftewel het avg’tje, is nog lang niet verdwenen van de Nederlandse eettafels, maar wel van de toppositie verdrongen,” aldus de krant. “De huidige basismaaltijd is pasta in alle vormen en maten. Stamppot is onverminderd populair en de curry is in opkomst.”
Dit is de top 10
De top 10 van meest genuttigde thuismaaltijden in de onderzoeksperiode ziet er als volgt uit: 1. Pasta. 2. Aardappelen, vlees, groenten. 3. Rijst. 4. Soep, met snert als favoriet. 5. Stamppot, met boerenkool als favoriet. 6. Curry. 7. Patat-friet. 8. Pizza. 9. Noedels, zoals bami, ramen en pad thai. 10. Broodmaaltijd.
De Volkskrant wijst erop dat met vermeldingen als het avg’tje, stamppotten en patat-friet de aardappel als volksvoedsel nog onverminderd populair is.
Foto: archieffoto Museum van de Twintigste Eeuw, Hoorn