Een woonhuis annex authentieke snackbar recht tegenover de dorpskerk. En nog een beschermd dorpsgezicht ook. Het weemoedig stemmende ensemble in het Brabantse dorp Udenhout staat op makelaarswebsite Funda.nl nu te koop.
“Menig Udenhouter kan de indeling van de cafetaria dromen……. Maar toch, voor degene die nog niet bekend is met de cafetaria: de ruimte is nu ingedeeld in een bereidingskeuken, losse toonbank/vitrine en een wacht- en eetruimte met de entree van de cafetaria.” Dit schrijft makelaar Peeters-Bouckaert wervend op Funda.nl. Het lokale platform In De Buurt: “Na een ontbijtje in de woonkamer rol je zo de cafetaria in via de gang.”
Begonnen als bakkerij
Cafetaria ’t Haantje is in Udenhout een overbekende naam. In het dorp staat de zaak al tientallen jaren simpelweg bekend als ‘de frietboer tegenover de kerk’. De naam ’t Haantje is afgeleid van de familie Haen, die hier al sinds 1902 lekkernijen verkoopt.
’t Haantje begon in 1902 als brood- en banketbakkerij. In 1950 werd een automatiek met snacks geplaatst. In 1968 transformeerde de bakkerij helemaal tot cafetaria. Sinds 1971 is ’t Haantje uitgebaat door Jan Haen, de derde generatie.
’t Haantje in Udenhout is eigenlijk de vaderlandse frituurgeschiedenis in een notendop. Want heel veel oude snackbars, cafetaria’s en frituren in ons land zijn ooit gestart als bakkerij, slagerij of ijssalon. Het is bijvoorbeeld ook het verhaal van de grootste Amsterdamse frituurformule Febo. In 1941 gestart als bakkerij, ruim twintig jaar later werd het omgetoverd tot een cafetaria annex automatiek.