Oliehoorn, producent van sauzen en olie, heeft zijn fabriek in de Friese stad Drachten onlangs gesloten. Zeven jaar geleden nam Oliehoorn deze locatie in gebruik speciaal voor het ontwikkelen en produceren van speciaalsauzen in kleine batches.
In de vestiging in Drachten is onder meer de receptuur ontwikkeld voor Oliehoorns veganistische mayonaise, sauzen voor kant-en-klare pizza’s, mosterd-dillesaus en pepermayonaise voor het 100-jarige jubileum van de Fries supermarktformule Poiesz.
Belangstelling was er voldoende voor het fabriek met zijn test- en ontwikkelkeuken. In enkele jaren nam het aantal recepturen op aanvraag toe met vele tientallen.
Inflatie speelt een rol
Volgens Oliehoorn vergde de kleine locatie in Drachten echter onevenredig veel aandacht van het management. Ook de gestegen grondstofprijzen en inzakkende horecavraag naar (duurder geworden) sausspecialiteiten hebben Oliehoorn doen besluiten de vestiging Drachten te sluiten. De twaalf medewerkers die bij Oliehoorn Drachten werkten, zijn inmiddels allen herplaats bij andere bedrijven.
Het bedrijf concentreert zich nu weer op zijn oorspronkelijke fabriek in het Noord-Hollandse Hoorn. Het management van Oliehoorn laat via sociale media weten: “Vanaf nu richten we ons volledig op onze kernproducten, fritessaus, mayonaise en currysaus. Ook de speciaalsauzen die we in Drachten ontwikkelden, blijven we produceren in Hoorn.” Met deze speciaalsauzen doelt Oliehoorn onder meer op specialiteiten als de Brander- en Zeedijk-mayonaise.